МВФ хоче побачити склад нового уряду, перш ніж виділяти третій транш. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економічний експерт, проектний менеджер «Ліги фінансового розвитку» Андрій Блінов.

«У МВФ зазначили, що, найімовірніше, не встигнуть видати третій транш цього року. Озвучуючи причину, Фонд навряд чи говорить не справжню. Щоб планова технічна місія МВФ приїхала в Україну і почала свою роботу, їй необхідно вести переговори з чотирма політичними суб'єктами: глава НБУ, міністр фінансів, економіки і прем'єр-міністр, а уряду у нас зараз немає», - сказав Блінов.

На його думку, новий уряд має бути сформований для того, щоб МВФ виділив третій транш.

«Новий уряд повинен сформувати чітке бачення разом з НБУ, які пункти наша країна хотіла б змінити в договорі з Фондом. Таких рішень поки немає, тому що у нас йде коаліціада. Йде боротьба між двома основними політичними блоками, хто гратиме першу скрипку в Кабміні. Від ряду персоналій залежатиме, наскільки рішучим виявиться український уряд в плані пропозицій МВФ змінити деякі положення Меморандуму», - припускає він.

Експерт зазначив, що один із наріжних каменів меморандуму - це інфляційне таргетування.

«У меморандумі це заявлено головною метою НБУ. Але регулятор повернувся до фіксованого курсу. Як розуміти двомісячний відхід від цієї політики? Тут же виникає і питання до валютних обмежень. МВФ спочатку дотримувався позиції, що потрібно балансувати курсом. Значною мірою Фонд був готовий підтримувати наші золотовалютні резерви з цією метою. МВФ погано ставиться до тінізації ринку, до якої призвели ці обмеження», - пояснив Блінов.

Також він додав, що дискусійним є питання управління державними фінансами.

Нагадаємо, представник МВФ Джеррі Райс повідомив, що третій транш Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою кредитування України може затриматися доти, поки не сформується уряд України. Доти оціночна місія фонду не зможе представити керівництву організації огляд з виконання умов для кредиту.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32