Перехід з газового опалення на електричне - справа наступного року. Таку думку висловив Forum'у експерт з енергетики, керівник Бюро комплексного аналізу та прогнозування Сергій Дяченко, коментуючи ініціативу уряду економити газ за рахунок опалення будинків українців за допомогою електроенергії.

«Цього року може бути достатнє використання електрики (для опалення - Ред.). Тим більше, що пропонують допомогу в здешевленні електроенергії. Але часу вже не залишилося. Все-таки це не копійки коштує. Якась частина споживачів перейде (на електроопалення - Ред.), але масовий перехід - справа наступного року. Це рішення на перспективу», - зазначив Дяченко.

При цьому експерт наголосив, що необхідно узгодити питання збільшення споживання енергоресурсів з наявними запасами вугілля в країні.

«Якщо відбудеться масовий перехід (на опалення електроенергією - Ред.) - треба розуміти, яка кількість додаткової електроенергії для цього буде потрібна. У такій ситуації, як зараз, це необхідно узгодити з наявними ресурсами вугілля. І все це робити системно, в рамках перспективи розвитку нашої енергосистеми», - пояснив він.

Дяченко зазначив, що вирішувати питання збільшення навантаження на електромережі українцям доведеться самостійно.

«Населення у разі недостатнього опалення і так буде використовувати електрообігрівачі. Це свого роду заміщення. Але постане проблема квартирних проводок. І тут держава не допоможе. Кожен має сам вирішити питання внутрішньобудинкової проводки», - акцентував він.

Однак експерт висловив думку, що в поточній політичній ситуації Україні необхідно вирішувати питання із газозаміщенням.

Нагадаємо, постановою №164 Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, щомісячний ліміт споживання електроенергії населенням, яке для обігріву використовує електроопалювальні установки, збільшено з 3600 кВт/год до 5000 кВт/год. Крім того, для цієї категорії населення буде застосовуватися тариф на електроенергію 23,7 коп. за 1 кВт/год (з ПДВ). Ця норма діятиме з 1 жовтня по 30 квітня. Кабінет Міністрів своєю постановою № 540 від 16.10.2014 р. ввів ці зміни у дію.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

64