Дефіцит платіжного балансу України призведе до подальшої девальвації гривні. Таку думку в коментарі ForUm'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Такий великий дефіцит платіжного балансу загрожує подальшою девальвацією гривні. Вона буде тривати, тому що нам потрібні будуть додаткові кошти для вирішення проблем з дефіцитом бюджету, платіжного балансу. Також доведеться вирішувати питання з тими фінансовими дірками, які виникають через військові дії, газові питання тощо», - сказав Старинець.

Економіст нагадав, що у 2013 році в України був профіцит платіжного балансу в 1,5 млрд дол.

«Причин нинішнього дефіциту кілька. Перша: ми втрачаємо близько 16% ВВП через війну на Донбасі. Наші металурги не випускають продукцію. Те ж саме стосується хімічних підприємств. Друга причина - торгова війна з РФ. Раніше експорт в Росію складав близько 20 млрд доларів, а зараз впав як мінімум наполовину. Третя - на європейському ринку ми отримали компенсацію близько 1 млрд. Але ця сума аж ніяк не компенсує втрати на Донбасі і в торгівлі з РФ», - пояснив він.

Крім того, експерт зазначив, що в цьому році світові ціни на наші традиційні експортні сільськогосподарські культури знизилися на 15%.

Нагадаємо, що, згідно з попередніми даними НБУ, в січні-вересні 2014 року платіжний баланс України був зведений з дефіцитом у 4,945 млрд. дол. проти профіциту в 1,546 млрд. дол. за аналогічний період минулого року.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

208