НБУ повинен задовольнити відкладений попит українців на валюту. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив екс-глава «Ощадбанку», голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей.

«Збільшення кількості валютних аукціонів НБУ - це математика, а не політика та економіка. Є відкладений попит у населення. Він становить приблизно 400 - 500 млн дол. Цей попит все одно потрібно задовольнити», - сказав Гулей.

На його думку, кількість валютних аукціонів потрібно збільшувати.

«Такий попит виникає, тому що є непогашені кредити, люди хочуть заробити грошей. Якщо брати ту ж математику, то середня вартість валютної операції в Україні становить близько 3 тисяч гривень, тому і ввели обмеження на купівлю не більше 200 доларів. Але питання в тому, скільки потрібно грошей, щоб заспокоїти валютний ринок. Це близько 100 млн дол. на тиждень. Але ж ситуація неспокійна, сформовано відкладений попит, тому аукціони потрібно проводити 2-3 рази на тиждень, щоб зняти навіс валютного попиту. Якщо робити по 2 аукціони на тиждень до 200 млн доларів, то через 2-3 тижні попит на валюту зникне», - прогнозує він, додаючи, що курс повинен повернутися в межі 12,50-13,50, щоб українці перестали панічно купувати валюту.

Нагадаємо, що минулого тижня НБУ провів уже 2 валютні аукціони.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом