Наявність офіційного і «чорного» курсу валют в Україні сприяє зростанню відкладеного попиту. Таку думку в коментарі кореспондентові ForUm'у висловив економічний та фінансовий експерт, проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов.

«Наявність офіційного і «чорного» курсу відображає непродуктивну економіку. Таким чином, Національний банк ніколи не подолає відкладений дефіцит валюти», - зазначив він.

«Коли НБУ вводив адміністративні кроки, офіційний курс 12,95 гривень за долар, після засідання з участю імпортерів і експортерів говорили про те, яким може бути відкладений попит на ринку. Називалися оцінки, які вимірювались сотнями мільйонів доларів. Зараз ми бачимо, що, попри аукціони, що проводяться Національним банком, і жорсткі обмеження на закупівлю імпорту, немає скорочення відкладеного попиту, ми не бачимо, щоб «чорний» ринок максимально наближався до офіційного», - пояснив експерт.

Блінов також підкреслив, що продаж валюти через аукціони НБУ призводить до того, що вона все одно виявляється на чорному ринку.

«Дефіцит валюти, як і раніше існує. Фактично на сьогоднішній день значна частина тієї валютної емісії, яку здійснює Національний банк, вкидаючи на ринок через аукціони валюту, йде буквально відразу ж на той же чорний ринок», - зазначив Блінов.

«Виходить така ситуація: люди, які купують долар, використовують свої обмежені можливості, маючи на руках три тисячі гривень. Купивши валюту, її в той же день намагаються здати, на гривні знову купують валюту. Їм важливий оборот, вони заробляють не на тому, що зберігають заощадження, а на тому, що постійно роблять операції. І за допомогою цього інструменту попит не падає», - пояснив експерт.

При цьому Блінов підкреслив, що головним завданням НБУ на сьогодні є зведення чорного та офіційного ринків валют в один.

«Проблема, яка зараз стоїть перед Гонтаревою (головою НБУ - Ред.) - це зведення ринків в один. Як змусити далі курси зближуватися - велике і складне завдання для Нацбанку. Збільшення обсягу інтервенцій може в цій ситуації, за таких обмежень, вести лише до того, що народ буде встигати інтенсивніше міняти валюту», - акцентував експерт.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58