Через введення в дію постанови НБУ №540, на підставі якої банківські установи відмовляють страховикам у придбанні іноземної валюти для здійснення розрахунків з перестраховиками-нерезидентами, державний бюджет може втратити близько 150 млн грн.

Про це, як передає кореспондент Forum'у , у ході прес-конференції заявив президент Ліги страхових організацій України Олександр Залєтов.

Він зазначив, що у зв'язку з такими обмеженнями зараз спостерігаються проблеми на страховому ринку.

«Сьогодні, напевно, немає жодної страхової компанії в Україні, якій не дзвонять і не пишуть іноземні партнери з Німеччини, Великобританії, Франції, Швейцарії та інших провідних в перестрахувальному бізнесі країн з питанням про те, коли ви будете оплачувати чергові платежі або яка ситуація у вас з валютою і що взагалі діється? Сьогодні вже майже 20 днів, як сьогодні страховий ринок не має відповідей на ці питання», - заявив він.

За його словами, наш ринок сьогодні дуже інтегрований у світовий ринок перестрахування.

«За перше півріччя цього року іноземні перестраховики компенсували майже 200 млн грн нашим страховикам за ті страхові випадки, за якими були здійснені виплати. І сьогодні у нас парадоксальна ситуація, коли тісне співробітництво українських страховиків з міжнародними перестраховиками за 20 днів (дії - Ред.) постанови №540 НБУ від 22 вересня поточного року повністю розбиває всі можливості на подальшу співпрацю, інтеграцію вітчизняного страхового ринку. Це б'є по інвестиційній привабливості України і по можливостях експорту страхових послуг», - підкреслив Співрозмовник.

Він зазначив, що ситуація, що склалася, може негативно позначитися на економіці країни.

«Це призводить до колосальних збитків, яких сьогодні, за нашими оцінками, може недорахуватися вітчизняна економіка, зокрема страховий ринок. Наша оцінка показує, що за 4-й квартал поточного року може бути втрачено близько 150 млн грн державного бюджету у вигляді податків, оскільки страховики не зможуть вчасно придбати перестрахувальний захист», - зазначив він.

За словами президента Ліги страхових організацій України, страховики в такому разі будуть змушені припинити договірні відносини з перестрахування зі своїми партнерами, і це погіршить умови виходу вітчизняної страхової системи в 2015 рік.

«Оскільки існують програми облігаторного перестрахування та партнерства з банками, банки теж не дорахуються, за нашими оцінками, близько 300 млн грн у вигляді комісійної винагороди», - сказав він.

За словами Залєтова, були неодноразові звернення до НБУ, і в Нацкомфінпослуг, і до Міністерства юстиції, як зазначив він, «на жаль, тут ніякого руху немає».

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43