Народні депутати України, представники «Опозиційного блоку» Нестор Шуфрич і Тетяна Бахтєєва зареєстрували у Верховній Раді проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014год» (щодо підвищення рівня соціального захисту пенсіонерів) та проект Закону України «Про відновлення порушених пенсійних прав деяких категорій громадян» (№ 5134 і № 5135 відповідно), повідомляє прес-служба політичної партії «Опозиційний блок».

Відзначається, що заморожування нинішнім урядом усіх соціальних стандартів і виплат призвело до того, що мінімальна пенсія до кінця 2014 року складе всього 949 гривень. Хоча, згідно з прийнятим у січні держбюджетом, вона повинна була вирости на 6,8% і з 1 жовтня становити вже 1014 грн. Продовжують стрімко зростати ціни на продукти першої необхідності, значно підвищилися ціни на комунальні послуги. В цих умовах, створених владою, українські пенсіонери опинилися за межею бідності.

«Опозиційний блок» з метою невідкладної соціальної підтримки і захисту пенсіонерів підготував законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (щодо підвищення рівня соціального захисту пенсіонерів).

Мета цього законопроекту - підвищення вдвічі мінімального розміру пенсій та забезпечення невідкладного (протягом одного місяця) перерахунку пенсій для всіх їх отримувачів. Відповідно до законопроекту, мінімальна пенсія має становити 1898 грн.

Головне завдання законопроекту «Про відновлення порушених пенсійних прав деяких категорій громадян» - скасувати пенсійну реформу і повернути пенсії тим громадянам, які мали на неї право до підвищення пенсійного віку.

Закон скасовує пенсійну реформу. Він також пропонує призначити пенсію жінкам, які досягли 55-річного віку у період з 1 жовтня 2011 року до дня вступу в силу цього Закону, та яким у зв'язку з підвищенням пенсійного віку пенсії не були нараховані.

Згідно з законом передбачається призначити пенсію чоловікам - державним службовцям, які досягли 60 років в період з 1 жовтня 2011 року до дня вступу в силу цього Закону та яким у зв'язку з підвищенням пенсійного віку пенсії не були нараховані.

Крім того, закон встановлює максимальний розмір пенсії або 10 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

Прийняття законопроектів, підготовлених представниками «Опозиційного блоку», дозволить відновити порушені права українських пенсіонерів.

Також ці законопроекти дозволять покращити рівень соціального захисту найбільш вразливої категорії наших громадян - пенсіонерів, для яких пенсія - це єдине джерело існування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом