Щоб вирішити проблему з невиконанням бюджетних доходів, в уряду немає іншого виходу, крім скасування поправок в закон про трансферне ціноутворення, що, по суті, позбавили його змісту, впевнений економіст Олександр Охріменко. Цей закон був розроблений минулого року командою першого віце-прем'єра Сергія Арбузова і прийнятий, незважаючи на запеклий опір олігархів, яких він позбавляв можливості ухилятися від податків за допомогою офшорів. Однак у травні в нього були внесені поправки, які зробили його виконання необов'язковим, зазначає експерт в авторській колонці на сайті «Коментарі».

Інші способи наповнення бюджету не працюють, констатує Охріменко. Незважаючи на регулярні заяви про закриття «конвертаційних центрів» та «податкових ям», через які раніше нібито виводилися з-під оподаткування десятки мільярдів гривень щорічно, грошей в бюджеті не додається. Не допомагає і введення нових податків на кшталт 1,5-процентного «військового збору і податку на доходи за депозитами. Державній фіскальній службі не вдалося знайти і мільярди нібито незаконно відшкодовуваного ПДВ.

Маніпулювання цінами під час експортно-імпортних операцій з афілійованими компаніями в низькоподаткових юрисдикціях - це основний спосіб вивести прибуток з країни, зазначає економіст. В результаті зареєстровані в Україні підприємства показують збитки і не сплачують до бюджету податок на прибуток, а весь прибуток осідає в офшорах, де з нього сплачуються мінімальні податки або не виплачуються зовсім.

Уряд знає, що саме введення розробленого командою Арбузова механізму контролю за трансфертними цінами дозволить наповнити бюджет. Тільки підготовка до вступу закону в силу дозволила скоротити обсяг операцій з офшорами у минулому році в сім разів, проте після внесення поправок до зазначеного закону ці обсяги знову почали зростати, розповів колишній міністр податків і зборів Олександр Клименко. Однак уряд нічого не робить, оскільки це вкрай невигідно олігархам, які підтримували Майдан і які мають давні зв'язки з нинішніми міністрами. І немає нічого дивного, що на відновленні цього закону не наполягають країни Європи - зрештою саме туди витікають з України ті самі мільярди, і було б нерозумно добровільно від них відмовлятися, резюмує Охріменко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом