Перше, чим відзначилася нова керівниця НБУ Валерія Гонтарєва - круте гривневе піке. За Гонтарєвої курс долара на міжбанку зріс з 12 до 15 гривень. Офіційна девальвація склала 9%, неофіційна - 20%. Банкіри вважають, що гривню даремно відпустили у «вільне плавання». Замість того, щоб плисти, нацвалюта потонула, йдеться у сюжеті телеканалу «Бізнес».

За словами колишнього заступника голови НБУ Сергія Яременка, повинні існувати стримувальні інструменти, яких у нас немає. Ринковий інструментарій поки в такому зародковому стані, що впливати на курс не може.

Слідом за курсом з банків попливли депозити. Влітку українці забрали з банків майже 5 мільярдів гривень і близько мільярда доларів. В результаті на межі банкрутства опинилися 11 банків, а система захиталася.

Економіст Олександр Охріменко зазначає: ламати легко, а от відновлювати непросто.

«Зараз вийшло: ми затиснули банківську систему. Кредитування не працює, депозити йдуть. Якщо в такому стані банківська система пропрацює 2-3-4 місяці, щоб потім відновитися, знадобиться 2-3 роки. Ось в чому біда», - підкреслює експерт.

Розчинилися в бурхливому морі кризи і золотовалютні резерви Нацбанку: мінус мільярд доларів. Як і раніше, НБУ обслуговує всі забаганки уряду. Зараз він викупив понад 80 мільярдів гривень облігацій внутрішньої державної позики.

У свою чергу екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко каже: «Емісія відбувається не через купівлю валюти, а через рефінансування банків і рефінансування уряду. Всі проблеми уряду, «Нафтогазу» зараз вирішуються за рахунок друкарського верстата. Тобто не контролюємо ні інфляцію, ні курс, ні емісію».

Девальвацію гривні в Нацбанку намагаються зупинити адміністративними методами. Зараз українці можуть обміняти в одному банку не більше трьох тисяч гривень. Торгувати доларом на міжбанку регулятор зобов'язав тільки за 12,95. Такий же курс закріпили на ринку.

12,95-13 гривень за долар - такий офіційний курс, але купити валюту за таким курсом складно. Придбати долари можна на чорному ринку не менш ніж за 15 гривень.

«Валютні гойдалки призвели до того, що уряду непросто розрахуватися із зовнішніми боргами. Україна позичала у валюті за одним курсом, а віддавати доведеться за іншим», - каже колишній голова Нацбанку Сергій Арбузов. Він радить нинішньому керівництва НБУ вимкнути друкарський верстат і припинити рефінансувати наближені до чиновників комерційні банки.

«Девальвація пройшла практично двічі. У моїй практиці такого не було. Думаю, що будуть величезні наслідки. Це відіб'ється і на ціні товарів першої необхідності, і на заощадженнях кожного українця. Ситуацію треба брати під контроль. Якщо зараз цього не зробити, наслідки будуть просто катастрофічними», - підкреслив Арбузов.

На думку експертів, Гонтарєва намагається працювати в держбанку такими ж методами, як і в комерційному. Саме тому вона й зазнала фіаско. Керівниці радять вирішувати проблеми економіки не за рахунок гривні, а тісніше співпрацювати з урядом.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

109