Критикувати керівництво Національного банку України є за що. Таку думку, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему: «100 днів Гонтарєвої: успіхи та прорахунки нового керівництва НБУ» висловив директор фінансової компанії «ІнтерБізнесКонсалтинг» (ІБК) Павло Бакланов.

«Критикувати дійсно є за що. Але, думаю, не стільки нового главу правління. Ситуація була складною ще в лютому-березні, коли біля керма НБУ був пан Кубів (Степан Кубів - Ред.). Це було бездумне, шалене рефінансування банків, притому абсолютно без контролю перетікання цих коштів на валютний ринок», - зазначив він.

Бакланов також розкритикував Нацбанк за затримки з прийняттям рішень, а також непослідовні кроки. «Є проблеми у швидкості прийняття рішень. Непослідовність справді спостерігається. Ринок це сприймає завжди не дуже добре. Але головна проблема - це те, що змогли за ці місяці вбити довіру до національної валюти, до банківської системи», - зазначив він.

Крім того, за його словами, фінансові установи намагаються пристосуватися до нових обмежень регулятора. «Вчора була нова постанова НБУ, яка запроваджує обмеження на валютному ринку. Я обдзвонив вісім банків сьогодні, і в п'яти із них мені сказали: «Обкладають зі всіх сторін прапорцями. Шукаємо способи обходити», - розповів він.

Бакланов також наголосив, що Україна сьогодні у складній ситуації і внаслідок воєнних дій. «І саме у воєнній ситуації Національний банк був потрібен як ніколи. Потрібні були жорсткі, швидкі й оперативні дії. Але, на жаль, прийняли ліберальну модель, послухали у всьому МВФ, відпустили курс у вільне падіння, і він увійшов у штопор. Курс не може зупинитися на якійсь межі, якщо цієї межі немає... Потрібна системність у роботі», - акцентував директор ІБК.

На захист НБУ Бакланов також заявив, що сьогодні продовжують працювати тіньові схеми, які залежать не тільки від НБУ. «Фіктивний імпорт був і є, контрабанда була і є», - сказав він, додавши, що для стабілізації ситуації необхідна спільна робота НБУ не тільки з Мінфіном, а й Митниці, СБУ, МВС і прокуратурою.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

96