Національний банк України не займається питанням ліквідації збанкрутілих банків. Про це в коментарі ForUm`у повідомив старший економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Раніше ліквідацією банків займався Національний банк. Останнім часом ці функції передали Фонду гарантування вкладів. Але, на жаль, у Фонду немає достатньо кваліфікованого персоналу, який може займатися ефективним продажем активів ліквідованих банків. Саме ці засоби є одним з джерел для збільшення доходів Фонду гарантування вкладів», - пояснив експерт.

При цьому Жолудь зазначив, що уряд прийняв рішення про кредитування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з причини нестачі коштів у самого Фонду.

«У нас цього року велика кількість банків зазнали банкрутства, і вони можуть бути ліквідовані в найближчі квартали. Відповідно, потрібні кошти, щоб виплачувати гарантовані вклади, до 200 тисяч гривень на один депозит. Щоб були кошти для цих виплат, якщо їх не вистачає у Фонду гарантування, то він може отримати позику, що ми і спостерігаємо», - зазначив Жолудь.

При цьому економіст підкреслив, що загальний обсяг тих депозитів, які треба буде видати за ліквідованими банками, досить значний.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом