Фонд гарантування вкладів не врятує українську банківську систему і заощадження українців.

Про це в ході круглого столу на тему «Виклик дня: як державі мінімізувати втрати від відходу з ринку «проблемних» банків і зберегти ресурси ФГВ?» заявив екс-заступник глави Національного банку України Сергій Яременко.

«Якщо говорити відверто, Фонд у всіх країнах, зокрема, в Україні, не розрахований на кризу. У нас були шапкозакидальні розрахунки: то 100 тисяч гривень хотіли гарантувати, то 150 тисяч, тепер говорять про 250 тисяч. Але потрібно розуміти, наскільки очікуваним було таке банкрутство банків, адже зараз вони сиплються пачками», - сказав Яременко.

При цьому він зазначив, що у інших банків, які поки тримаються на плаву, однотипні проблеми.

«Це кризова ситуація і Фонд тут не допоможе», - вважає експерт.

«Сам НБУ, розуміючи, що інших методів, крім друкарського верстата, немає, робить рефінансування, хоча регулятор - це не кредитна організація. Всі це розуміють, але роблять вигляд: раз треба, то нехай буде, а законодавство вторинне. Світовий банк для цієї ж мети дає гроші, щоб ситуація не розросталася. Населенню дають сигнал, що гроші для виплат вкладникам будуть шукати. Але виплати йдуть до 200 тисяч гривень, а великі вклади зависають», - констатує Яременко.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом