Виплата вкладів фізичних осіб проводиться за рахунок емісії гривні. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході круглого столу на тему «Виклик дня: як державі мінімізувати втрати від відходу з ринку «проблемних» банків і зберегти ресурси Фонду гарантування вкладів?» повідомив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«На сьогоднішній день у 22 банках введена тимчасова адміністрація. При цьому Нацбанк хоче ввести її в 25. Грошей в цих 22 банках за офіційною статистикою - 29 мільярдів, стільки вкладів населення потрапили під ліквідацію. І 1,5 мільярда доларів. При цьому, згідно з офіційною статистикою ФГВ, за півроку він виплатив 3,2 мільярда гривень. На сьогоднішній день Фонд гарантування вкладів нарахував, що повинен виплатити ще 16 мільярдів. Решту суми він не рахує», - пояснив експерт.

«Виникає питання - за рахунок яких грошей? Офіційно Нацбанк видав (фонду. - Ред.) кредит майже 5 мільярдів. Він обіцяє додати ще близько 10 мільярдів. Іншими словами, Нацбанк робить емісію гривні. І за цей рахунок фінансується виплата», - сказав Охріменко.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом