Обмеження Нацбанком покупок готівкової валюти у розмірі трьох тисяч гривень, яке набирає чинності з 23 вересня, виллється в активізацію «чорного» ринку, який і без того розрісся в цьому році. Про це пише газета «Вести», посилаючись на опитаних банкірів.

«Нам залишилося тільки ввести картки на купівлю долара. Але це загрожує наслідками, боюся, що завтра у нас залишиться один ринок - «чорний», - прокоментував нововведення перший заступник голови правління банку «Контракт» Павло Крапівін.

Погодився з ним і співвласник банку «Національний кредит» Андрій Оністрат: «Чим більше перешкод, тим більше з'явиться можливостей для зловживань».

Водночас більше валюти в банківських обмінниках, за словами фінансистів, завдяки новаціям, не стане. «Якщо раніше людина могла замовити тисячу доларів у відділенні, і купити її на наступний день, то тепер їй доведеться частіше робити замовлення по $200», - зазначив заступник голови правління Укрсиббанку Костянтин Лежнін.

На думку голови ради Незалежної асоціації банків Романа Шпека, постанова НБУ №591 - це спроба зупинити паніку населення.

«Воно покликане зняти ажіотажний попит, який більшою мірою базується на психологічних і панічних настроях населення, пов'язаних зі складною ситуацією на сході України і з продовженням економічної кризи», - зазначив Шпек.

До того ж в НБУ розраховують, що після зниження норми з продажу валюти населенню менше нового долара і євро стане потрапляти до міняйл. Адже не секрет, що більшість нелегальних валютників пов'язані з банківськими працівниками, які за окрему винагороду і пачки паспортних даних постійно затарюють їх готівковою валютою.

«Тепер паспортів буде потрібно значно більше, що ускладнить завдання «чорного» ринку. Так що його обсяги перестануть активно розростатися», - сказав член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

Завдяки зменшенню нормативу обов'язкового продажу валюти з 100% до 75%, зможуть заощадити великі компанії. «Ті, що одночасно є як експортерами, так і імпортерами. Адже вони спочатку отримують долар за свою продукцію і зобов'язані його весь продати і сплатити в Пенсійний фонд 0,5% операції, а коли їм потрібно щось придбати за кордоном (якесь обладнання, наприклад), то доводиться знову купувати валюту і знову-таки платити горезвісні 0,5% збору. Тепер їм дозволять частину валюти залишити собі і витратити на потреби компанії - заощадити на пенсійних відрахуваннях», - зазначив у розмові» Владислав Кравець.

Немає у фінансистів єдиної точки зору на предмет повернення компаніями валютної виручки з-за кордону. Одні вважають, що експортери у відповідь на лояльність Нацбанку перестануть затримувати надходження долара та євро на рахунки українських банків, а інші з ними не згодні. «Зменшення обов'язкового продажу до 75% не підстьобне експортерів до більш активного заводу грошей в Україну. Всі продовжать тримати їх в офшорах до останнього», - запевнив Андрій Оністрат.

Нагадаємо, Нацбанк постановою №591 («Про внесення змін у деякі нормативно-правові акти Національного банку України»), з 23 вересня зменшив розмір максимального продажу готівкової валюти під один паспорт з нинішнього еквівалента 15 тис. грн до 3 тис. грн на добу (у доларах це зараз $223). Дане обмеження не поширюється на випадки купівлі валюти для погашення кредитів.

Крім того, призупиненням скасовано раніше запроваджену вимогу про обов'язкову конвертацію в гривню переказів в іноземній валюті, що надійшли з-за кордону на користь фізичних осіб (без відкриття рахунку). Новою постановою також передбачено зменшення розміру обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті з 100% до 75%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом