Нові спроби Національного банку стабілізувати курс гривні не увінчалися успіхом.

Як пише газета «Капітал», у вересні гривня переважно слабшала на тлі долара, незважаючи на те, що з початку місяця НБУ провів два аукціони з продажу валюти. До цього інструменту регулятор вдався вперше з 2010 р. До першого аукціону, проведеного 8 вересня, НБУ поставив банкам умову - не більше однієї заявки до $ 1 млн із зазначенням цільових потреб.

Вимоги щодо другого аукціону, який припав на п'ятницю, 19 вересня, Нацбанк дещо пом'якшив, дозволивши банкам подавати необмежену кількість заявок на суму до $ 500 тис.

«Під час аукціону було дотримано всіх класичних правил голландського аукціону, коли спочатку задовольняються у повному обсязі заявки на продаж валюти за високим курсом», - повідомили в прес-службі Нацбанку.

За даними регулятора, найвищий курс на аукціоні становив 14,00 UAH/USD із заявкою $3 млн. «Курс відсікання, оголошений центробанком, становив 13,55 UAH/USD. Цього разу було продано $ 44,5 млн», - уточнили в НБУ.

Всього одна заявка була зроблена за високим курсом. Отже, говорити, що ринок працює саме на цьому рівні, немає жодних підстав, впевнені у центробанку. «НБУ спеціально вибрав метод інтервенції у вигляді голландського аукціону, оскільки на ринок надходить інформація про те, що багато клієнтів через адміністративні обмеження на валютному ринку не змогли вчасно купити валюту. Що своєю чергою і призвело до виникнення відкладеного валютного попиту», - поінформувала прес-служба регулятора.

Деякі з опитаних газетою експертів кажуть, що наявний попит на валюту США, який досягає, за різним оцінками, сотень мільйонів доларів, поки не вийде погасити інтервенціями, до яких вдається НБУ. Тим більше, що разом із продажем валюти Нацбанк паралельно скуповує долари.

Втім, у самому Нацбанку обіцяють продовжити практику аукціонів за голландським принципом. Наступний аукціон пройде у вівторок, 23 вересня, заявили в НБУ. На цей день запланували продати $ 200 млн, якщо надійде така кількість заявок. «Кожен банк матиме право подати в Нацбанк також велику кількість заявок на суму не менше $ 500 тис. (з визначенням цільових потреб), а також перерахувати на рахунок регулятора грошове забезпечення в національній валюті для оплати іноземної валюти», - сказано в повідомленні Нацбанку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

171