За вісім місяців нинішнього року девальвація гривні становила 66,7%, що є світовим рекордом серед усіх валют світу. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пише «КП в Україні».

«Українська гривня примудрилася обігнати навіть визнаного лідера цього «рейтингу» Гану, де девальвація національної валюти становила 62%, - каже експерт. - Довгий час найбільш ненадійною валютою в світі були аргентинські песо, але сьогодні, враховуючи їх девальвацію за цей самий час на 43%, вони виглядають більш-менш привабливо».

Він також підкреслив, що національна валюта Судану девальвувала майже на 30%, валюта Гамбії - на 22%, валюта Малаві - на 18%, Замбії і Мадагаскару - на 14%.

«Все це слаборозвинені країни і їхні національні валюти завжди були ненадійними. І навряд чи будуть надійними в найближчому майбутньому. Але Україна - це ж не Гамбія, і не Судан! У 2011-му девальвація гривні становила всього 0,8%, у 2012 - 2%, у 2013 до Майдану - 1,3%», - зазначив Охріменко.

«Тому не варто думати, що українська гривня така ж безнадійна, як африканські - тут причина в іншому. НБУ під керівництвом Кубіва і Гонтарєвої втратив контроль над валютним ринком, а низка помилок допущених регулятором на фінансовому ринку призвела до обвалу гривні. Сьогодні відновити стабільність складно, і вже ніхто не береться прогнозувати, коли припиниться девальвація гривні і не буде встановлений новий рекорд у цьому напрямі», - підсумував експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

116