Висновки Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування фактів загибелі громадян у містах Одесі, Маріуполі, а також в інших містах Донецької та Луганської областей парламент має розглядати у відкритому режимі, супроводжуючи доповідями глав прокуратури, СБУ та МВС. Про це Forum'у повідомив голова парламентської ТСК, народний депутат України Антон Кіссе.

«Парламенту запропоновано компромісний варіант проекту постанови (про звіт ТСК, - Ред.). Абсолютною більшістю членів Комісії він усе ж був схвалений. Представники фракцій, члени ТСК, пообіцяли сприяти тому, щоб це питання було внесене до порядку денного і було розглянуте на засіданні парламенту», - повідомив він.

За словами глави ТСК, «головне завдання - заслухати інформацію про проведення відповідних слідчих заходів прокуратурою, СБУ та МВС України».

«Думаю, що розгляд у парламенті має бути відкритим. Він має бути публічним. Уже великий період часу минув. Є серйозні напрацювання. Інша справа, що багато документів проходять під грифом «таємно». Але, крім них, думаю, уповноважені представники силових структур можуть багато доповісти про хід розслідування», - акцентував парламентарій.

Кіссе також повідомив, що ТСК розраховує, що звіт буде розглянутий парламентом у вівторок, 16 вересня 2014 року. «Сподіваюся, в понеділок на засіданні погоджувальної ради ВР буде визначено порядок розгляду, буде названа дата включення проекту постанови до порядку денного. На жаль, я не є членом погоджувальної ради, щоб особисто порушити це питання. Але, очевидно, до вечора понеділка буде якась інформація», - додав він.

Він додав також, що внести до порядку денного висновки ТСК непросто. «Це дійсно дуже складно. Але я робитиму все для цього і розраховую також на сприяння представників політичних фракцій, що входили до ТСК», - акцентував глава ТСК.

Крім того, нардеп зазначив, що головне, щоб після звіту ТСК питання тих трагічних подій не було відкладене на безрік. «Люди повинні знати, що сталося. Винні мають бути віддані під суд», - акцентував глава ТСК.

«Якщо проаналізувати роботу ТСК, раніше створених парламентом, то варто звернути увагу на те, що практично всі вони не намагалися навіть винести на розгляд парламенту результати своєї роботи, а якось непомітно пішли в минуле, забулися. Комісія з розслідування трагічних подій у Києві, на Майдані, була створена раніше. Я намагався чогось навчитися у неї, стежити за процедурами, ходом розгляду питань, але запозичити щось не вийшло», - розповів він.

«Що таке ТСК? Це міні-парламент. У ній - представники всіх політичних сил. І головне - не просто рапортувати, а просувати розгляд справ. А функція парламенту - це контроль. Тому важливо не просто прийняти постанову, а заслухати керівників силових відомств, проінформувати громадськість і не дати питанню «бути забутим», - пояснив він.

Кіссе повідомив, що 15 вересня в Одесі буде проведена прес-конференція, в тому числі про хід роботи ТСК, розслідування трагічних подій 2 травня. «Одне з головних наших завдань - інформувати населення. Останнім часом виникає багато заяв, висловлювань, домислів, особливо в інтернет-виданнях. Було б неправильним не висловити в тому числі і свою точку зору, не поінформувати про роботу ТСК», - акцентував він.

Також, за словами Кіссе, мешканці Маріуполя пильно стежать за ходом розслідування подій 9 травня 2014 року. «Зараз їхня увага ще більше загострена. Постійно телефонують родичі, потерпілі, свідки. Якщо хтось думає, що 9 травня вже забуто - помиляється. Навпаки, загострилася увага», - акцентував глава ТСК.

Нагадаємо, як повідомляв ForUm, 2 вересня 2014 року проводилося завершальне засідання ТСК.

Висновки Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів загибелі громадян у містах Одесі, Маріуполі передані до ВР. Постанова про звіт комісії № 5041 розміщена на сайті парламенту.

Акції на згадку про загиблих під час пожежі в одеському Будинку профспілок, організовані місцевими антифашистськими організаціями, пройшли в серпні у Парижі, Римі, Мадриді, Брюсселі, Відні, Варшаві, Дубліні, Софії та інших європейських містах біля посольств і консульств України.

Глава моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Армен Арутюнян заявив, що розслідування подій, що відбулися на Майдані Незалежності та в Одесі, на думку ООН, затягується.

Кількість загиблих унаслідок зіткнень в Одесі 2 травня у Будинку профспілок становила 48 осіб.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

107
Теги