Національний банк України ввів адміністративні обмеження, що стосуються продажу валютної виручки експортерами. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявила глава центробанку Валерія Гонтарєва.

«НБУ ввів адміністративні обмеження і почав перевіряти контракти. Тепер продаж (валютної виручки експортерів. - Ред.) повинен бути стовідсотковим», - сказала глава НБУ.

Вона пояснила, що паніка на валютному ринку призводить до активізації незаконних процесів.

«Саме тому НБУ пішов на такі обмеження. Для експортерів уведено поняття "уявні операції". Ми відстежуємо їхню сумлінність. Уявна операція може бути законною, але вона передбачає відхід від обмежень з продажу виручки, а виручка дійсно в Україні впала. На це впливають події на Донбасі. А сільське господарство тільки починає експортувати», - пояснила Гонтарєва.

Аналізуючи загальний стан української економіки, вона порівняла її з пацієнтом лікарні. «У нас не те що економіка в незбалансованому стані. У нас, як кажуть лікарі, є пацієнт з відкритою кровоточивою раною. Спочатку "пацієнта" потрібно стабілізувати, а потім порахувати розрахункову величину курсу», - пояснила вона, додавши, що в Україні ставлення до валюти «таке ж трепетне, як у Індії до священної корови».

Як повідомляв ForUm, НБУ з 21 серпня збільшив норму обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку надходжень в іноземній валюті з 50% до 100%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

316