Агропромисловий комплекс України перебуває в стресовому стані. Таку думку Forum'у висловив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин, член депутатської групи «Суверенна європейська Україна» Сергій Лабазюк.

«АПК завжди в стресовому стані. Чомусь всім здається, що АПК - саме та галузь, про яку не потрібно думати, що вона сама про себе подбає. Також багато хто думає, що саме за рахунок АПК можна залатати всі діри», - обурився він.

Лабазюк підкреслив, що багато кроків влади щодо АПК не витримують критики. «Весь час говорять про скасування фіксованого податку. Це вводить у стрес аграрний сектор. Це знову налякало інвесторів, вони не готові сьогодні приходити з грошима, вкладати кошти на наступний рік», - акцентував заступник голови профільного парламентського комітету.

«АПК сьогодні має масу обмежень. На нафту і все на світі піднялася ціна, оскільки курс долара сильно зріс, а гривні, відповідно, упав. Сільгосппродукція обмежена квотами та іншими нюансами. Ми втратили ринки РФ і не напрацювали інші. Знову ж таки не вирішена проблема логістики, а це порти, залізниця, елеватори», - зазначив Лабазюк.

За його словами, «звичайно, сільське господарство відчуває себе гірше, ніж попередніми роками, хоча ми маємо кращий урожай».

«Ціни будуть гірші - це вже факт. Адже вал продукції великий, і попит менший від пропозиції. І те, що притік інвестицій на 2015 рік буде меншим і ніхто не вкладатиметься в технології - це однозначно», - підсумував парламентарій.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

40