Проект «Стіна» міг стати гарним захистом кордону в XVIII столітті.

Таку думку ForUm'у висловив народний депутат України (група «Суверенна європейська Україна») Сергій Лабазюк.

«Як на мене, ідея уряду - повний абсурд. Це піар-хід і розтрата державних коштів. Якби ми цю стіну будували в XVIII столітті - я б зрозумів. Адже тоді пішим ходом її б не перейшли. А коли XXI століття - маса сучасної техніки, озброєння і так далі - який сенс? Виходить, держава готова просто витратити мільярди, яких немає, щоб створити щось на зразок карткового будиночка, який легко або зруйнувати, або обійти», - заявив він.

Лабазюк зазначив, що ідея, озвучена міністром праці та соціальної політики Людмилою Денісовою про те, що вимушених переселенців з Криму та зони проведення АТО можуть залучити для робіт по реалізації проекту «Стіна», також не витримує критики.

«Зазначу, що не тільки переселенців хочуть залучати до робіт. Є вказівка зверху в добровільно-примусовому порядку всім приватним структурам надати техніку і людей. Хто не дасть трактор, автомобіль, притому разом з співробітниками, яким перевізник повинен платити зарплати, ризикує потрапити в «чорні списки», мати проблеми з різними державними структурами. Також незгодні ніколи не отримають держзамовлення на виконання тих чи тих робіт як підрядники», - повідомив Лабазюк.

Парламентарій додав, що і «в Укравтодорі таке питання щільно стояло. І всі структури, які будують чи ремонтують дороги, були змушені добровільно-примусово надати техніку. Це неприпустимий абсурд».

«Кордон дійсно потрібно оснастити, захистити. Але будувати інженерні, технологічні споруди, як це пропонується, не тільки затратно і марно - на їх спорудження потрібно багато часу. А у нас його немає. Спрямовувати величезні ресурси для зведення «Стіни» на 100 кілометрів для галочки - немає сенсу», - підсумував Лабазюк.

Як повідомляв ForUm, на початку вересня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив про початок будівництва споруд на кордоні з Росією в рамках проекту «Стіна». Пізніше Кабмін доручив Міністерству оборони направити на зміцнення державного кордону 100 мільйонів гривень. Реалізація проекту здійснюється в трьох областях.

8 жовтня 2014 року Кабміном прийнято рішення про виділення додаткових 6 млн євро на реалізацію проекту «Стіна» на українсько-російському кордоні. Таким чином, загальна вартість будівництва складе 66 млн євро, або майже 1,2 млрд. грн за курсом НБУ.

Крім того, міністр праці і соціальної політики Людмила Денисова заявила журналістам, що вимушених переселенців з Криму та зони проведення АТО можуть залучити для робіт з реалізації проекту «Стіна».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

35