Україну накрила нова хвиля банківських шахрайств - фінансисти крадуть депозити населення і тікають.

«В останній раз таку активізацію можна було спостерігати в 2008-му, тоді теж було багато кримінальних справ стосовно банкірів-крадіїв. І ось зараз: тільки за останні два тижні до нас звернулися потерпілі клієнти двох великих банків. В одному випадку, мова йшла про київську філію фінустанови, а в іншому про відділення в Чернівцях. Було викрадено 50 млн грн і $4 млн, згідно з наявними даними. Сукупно поки відомо про 90 постраждалих вкладників», - розповів старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.

Сплеск банківської злочинності підтверджують і інші адвокати. «З одного боку, позначаються недоліки в управлінні нашими банками і системах безпеки. А з іншого - плинність кадрів, яка останнім часом досягла у фінустановах просто неймовірних обсягів і перетворилася в потоки Нілу», - зазначила юрист ЮФ «Астерс» Вольга Шейко, пишуть «Вести».

Наклала відбиток на галузь і хвиля покупок і злиття банків. «Під час об'єднань структур з'являються прогалини в обліку і звітності з фінансових потоків, бланків, печаток, штампів. До того ж співробітники, які розуміють, що їм важко буде втриматися на своїх посадах, починають шукати шляхи, як «компенсувати можливі втрати», - пояснила «Вістям» партнер адвокатського об'єднання «СК Груп» Юлія Курило.

Нечисті на руку фінансисти працюють за схемою, обкатаною ще шість років тому: присвоюють собі гроші, отримані від вкладника, видаючи людині підроблений депозитний договір та касові чеки (про зарахування коштів). Гроші не вносяться в центральну систему банку і його касу. Інколи, щоб приховати крадіжку, банкіри навіть платять людям відсотки за депозитами. Але, звичайно ж, тільки до моменту втечі.

Крадіжка депозитів розкривається тільки після того, як людям перестають закидати на карткові рахунки нараховані за вкладами відсотки. Тоді вкладники приходять у своє відділення і з'ясовують, що його директор з касиром давно звільнилися і втекли.

«У такій ситуації потрібно зібрати як можна більше документації, що підтверджує відкриття депозиту і його подальше поповнення (договір, касові ордери тощо). Написати листа на адресу центрального керівництва банку з викладом суті проблеми і в службу безпеки банку», - радить Курило. Одночасно слід подати заяву до правоохоронних органів, щоб відразу ж було порушено справу за фактом шахрайства. А також заяву до суду про стягнення заборгованості за договором банківського вкладу.

Керівництво банку найчастіше намагається затягнути повернення людям грошей. «Фінансисти придумують різноманітні відмовки і причини, щоб не віддавати депозит. Іноді тільки на офіційну переписку і ходіння на прийоми до перших осіб банку йде до півроку», - пояснив «Вістям» партнер правової групи «Домініон» Михайло Гончарук. Однак юристи радять не впадати у відчай, робити упор на отримання рішення суду про стягнення з банку депозиту. «Головне його отримати. Далі через органи державної виконавчої служби рішення виконується досить-таки швидко, якщо, звичайно, у банку не введена тимчасова адміністрація», - запевнив «Вести» керуючий партнер юрфірми «Можаєв і Партнери» Михайло Можаєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

58