Рейдерські захоплення в Києві пов'язані з тим, що сьогодні держава не може захистити право власності своїх громадян. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Олійник.

«У першу чергу, немає правопорядку. На сьогодні держава не може захистити своїх громадян, їхнє право власності, незважаючи на його розміри. Чи то маленький будиночок, ресторанний бізнес або завод. По-друге, на сьогодні треба відверто зізнатися, що у людей на руках велика кількість зброї. Існує дуже багато груп, які вважають, що закон їм не писаний. І давайте відверто говорити - дискредитовані всі інститути правоохоронних органів», - зазначив Олійник.

Він підкреслив, що у тих же США в разі застосування сили до поліцейського закон настільки на його боці, що більше «не буде бажання згідно з якимось своїм розумінням ось так поводитися з тими, хто охороняє громадський порядок».

«У нас же можуть образити, вдарити, побити. На цьому тлі є маса людей, які хотіли б зайнятися перерозподілом влади. Якщо така мета, то вважаю, що ті громадяни, які жадали змін, навряд чи хочуть бачити їх у такому вигляді», - сказав нардеп.

На запитання про те, чи можуть брати участь в подібних захопленнях представники Самооборони, якими, приміром, представилися невідомі, які намагалися здійснити рейдерське захоплення одного з ресторанів Києва, Олійник зазначив: «Потрібно починати з того, що немає такого зареєстрованого об'єднання».

«Самооборона не має статусу, де можна було би чітко зрозуміти, коли людина стала членом цього об'єднання. І друге, а що, Самооборона або Автомайдан - ознака вседозволеності? За законом потрібно діяти. Але окремі люди приписали собі такі функції. Я не думаю, що це ті люди, які щиро хотіли змін. Це люди, які переслідують іншу мету - збагачення, пограбування, перерозподіл власності. А прикриватися потрібно чимось. Ви ж знаєте, що є такий вислів - патріотизм є притулком для негідників. І значна частина тих, хто, може, і не був на Майдані, прикриваються ним. І ті, хто не входив у Самооборону, прикриваються Самообороною», - додав він.

«Чого хотіли Самооборона та Автомайдан? Європейського порядку. Що ми сьогодні отримали, якщо брати ту тему, яку ми коментуємо? Зловживання законом, ігнорування Конституції і т.д. Тоді виникає запитання - чи було досягнуто мети?», - запитав Олійник.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

62
Теги