Всеукраїнська громадська організація «Союз «Народна пам'ять» і Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України відкрили безкоштовну «гарячу лінію» для повідомлень про вандалізм та руйнування пам'яток.

Про це на прес-конференції повідомив відповідальний секретар комісії Ярослав Жилкін.

Зокрема, телефонувати можна зі стаціонарних апаратів на номер 0-800-210-135 безкоштовно в межах України; функціонує «гаряча лінія» в робочі дні з 9.00 до 18.00.
За словами Жилкіна, випадки вандалізму і наруги над пам'ятниками жертвам війни та політичних репресій стали зустрічатися останнім часом частіше. Зокрема, стають відомі непоодинокі випадки, коли починається будівництво на місцях братських поховань часів Великої Вітчизняної війни чи на цих місцях «якісь активні люди починають видобуток корисних для себе якихось речей», повідомляє «УНІАН».

При цьому Жилкін підкреслив, що в цих випадках дуже важливо мати можливість зворотного зв'язку з місцевим населенням, яке може своєчасно повідомити на «гарячу лінію» про те, що відбувається, щоб зупинити наругу.

Передбачено, що оператору можна буде зателефонувати також з метою отримання консультацій з таких питань, як виявлення невідомих поховань; пошук рідних і близьких, загиблих під час війн або репресій; інформація про долю та увічнення пам'яті загиблих; боротьба з мародерством і протизаконним обігом предметів, вилучених з місць поховань жертв війни та політичних репресій.

За словами Жилкіна, інформація, що надходить на «гарячу лінію», відразу опрацьовуватиметься й передаватиметься для відповідного реагування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом