За перше півріччя слідчими ОВС розпочато 130 кримінальних проваджень за ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України, а сума «відмитих» коштів становила 836,9 млн грн, повідомляє прес-служба ГУБОЗ МВС України.

За словами заступника начальника ГУБОЗу - начальника Антикорупційного бюро Ігоря Купранця, безпосередньо працівниками центрального апарату МВС України вживається заходів щодо збору доказової бази у кримінальних процесах за фактами привласнення в особливо великих розмірах державних коштів та їх подальшої легалізації колишніми високопоставленими чиновниками центральних органів влади.

Спільно з Державною службою фінансового моніторингу України встановлюються схеми руху викрадених коштів, їх конвертації, виведення за кордон, в т.ч. із залученням спеціально створених «податкових ям».

Загалом за перші півроку призупинено діяльність 34 «конвертаційних центрів» і викрито 207 фіктивних фірм, які були задіяні у схемах придбання товарів, робіт та послуг державним коштом, мінімізації сплати обов'язкових платежів до бюджету, незаконного відшкодування податку на додану вартість, доведення до банкрутства, легалізації злочинних доходів, при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності, виведенні коштів за кордон, отриманні кредитів, використанні інвестицій на будівництво.

Міліціонери задокументували здійснення незаконних фінансових операцій з коштами державного та місцевих бюджетів, державних підприємств, у сільському господарстві, будівництві, у фінансово-кредитній сфері, а також охорони здоров'я та освіти.

Також у першому півріччі спрямовано до суду обвинувальні акти за результатами досудового розслідування 41 кримінального провадження за скоєння 69 злочинів, пов'язаних з легалізацією злочинних доходів, отриманих від здійснення 130 предикатних кримінальних правопорушень, серед яких привласнення майна шляхом зловживання службовим становищем, підробка документів, шахрайства, вимагання, грабежі, крадіжки, торгівля людьми, виготовлення і збут підроблених грошей, розповсюдження порнографічних предметів, сутенерство. До відповідальності притягується 59 осіб.

«Нами припинено діяльність 4 ОЗУ, учасниками яких легалізовано 58,4 млн грн. Такі групи викриті у Волинській, Донецькій, Запорізькій та Одеській областях», - зазначив керівник антикорупційного бюро ГУБОЗ.

Всього за зазначений період припинено діяльність ще 9 організованих груп, учасники яких легалізували «брудні» кошти, отримані від різних видів кримінального бізнесу, зокрема, від хабарництва, присвоєння бюджетних коштів та коштів кредитної спілки, крадіжок і грабежів, вимагань, шахрайств, незаконного обігу зброї та наркотиків, створення й утримання місць розпусти, виготовлення і розповсюдження порнографічної продукції.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37