Співробітники управління боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Івано-Франківській області викрили групу осіб, які займалися «відмиванням» бюджетних коштів, повідомляє СЗГ УМВС України в області.

Правоохоронці з'ясували, що конвертацію безготівкових коштів у готівку здійснили службові особи одного з місцевих товариств з обмеженою відповідальністю, використовуючи корумповані зв'язки в органах влади. Співучасники угод протягом трьох років, проводячи безтоварні операції, зуміли привласнити близько 11 мільйонів гривень.

З цією метою укладалися фіктивні договори постачання товарів, виконання робіт, надання послуг через низку суб'єктів господарювання з ознаками фіктивності. Простіше кажучи, гроші переказувалися на рахунки фірм-одноденок, які, виконавши свою місію, припиняли існування. Правоохоронці, простеживши діяльність цієї організованої групи осіб, встановили схеми виведення бюджетних коштів у тіньовий обіг. Йшлося, зокрема, про так зване відмивання державних грошей через проведення тендерів та укладання угод в органах державної влади і управління.

За матеріалами УБОЗ УМВС України в Івано-Франківській області днями було розпочато провадження за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України (Службове підроблення).

Крім того, в діях посадових осіб вбачаються ознаки кримінальних злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 205 (Фіктивне підприємництво), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

За скоєння останнього з перелічених злочинів у сфері господарської діяльності, зокрема, передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років із забороною обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією коштів або іншого майна, отриманого злочинним шляхом, та з конфіскацією майна. Оперативне супроводження досудового розслідування кримінального провадження здійснюється співробітниками відділу боротьби з легалізацією доходів ОЗГ УБОЗ УМВС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37