На сьогодні українське машинобудування неконкурентоспроможне на європейському ринку. Таку думку в коментарі Forum'у висловила голова економічної комісії Українського союзу промисловців і підприємців Юлія Дроговоз.

«Ще трохи і ми втратимо машинобудування в Україні. Воно працює ще на старих резервах. Ця галузь потребує інвестицій та переоснащення. В такому стані ці підприємства здебільшого працювали на російський ринок. Спад виробництва відбувся не стільки у зв'язку з підписанням Угоди з ЄС, скільки через погіршення відносин з Росією», - каже Дроговоз.

Експерт нагадала, що замовлення від російських партнерів зменшилися в рази.

«Крім того, сама Угода висуває абсолютно нові вимоги. Єдина надія на інвестиції, адже майже вся галузь не відповідає європейським вимогам. Можливо, це відкриє європейський ринок. Я не кажу, що зараз він зовсім закритий, але наші підприємства і до Угоди працювали з країнами ЄС, особливо з Німеччиною. Їм нічого не заважало. Проблема в тому, що самі підприємства вже у такому важкому становищі, що їм з кожним днем складніше втриматися на ринку. Якщо відштовхуватися від сьогоднішніх умов, то потрібно визнати, що українське машинобудування не витримає конкуренції на європейському ринку», - пояснює вона.

Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі України Павло Шеремета побоюється, що з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС Україна може втратити машинобудування.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

177