Відновлення зовнішнього фінансування, стабілізація курсу гривні і позитивні тенденції у зовнішній торгівлі дозволили Україні в травні уперше цього року звести платіжний баланс з профіцитом, що становив близько $1 млрд, однак цей результат необхідно закріпити, вважає радник голови Національного банку Валерій Литвицький.

«У перші місяці цього року домінували труднощі, але останній місяць весни дав проблиск надії. Але рано впадати в ейфорію - необхідно травневий успіх перетворити у більш-менш стійкий тренд», - сказав він.

Литвицький зазначив, що в рамках тренда, що намітився з початку року, дефіцит поточного рахунку продовжував скорочуватися, оскільки реальна зарплата зростає вчетверо повільніше, ніж рік тому, а ВВП залишається практично тим самим.

Радник голови НБУ додав, що у травні-2014 вперше цього року вдалося наростити експорт товарів на 1,7% до травня-2013, що є позитивним фактором. У той же час він уточнив, що остаточно перекрити імпорт поки ще не вдалося, а досягнутий у квітні профіцит поточного рахунку був радше винятком, передає «Інтерфакс-Україна».

«Що стосується фінансового рахунку, то базовим трендом з початку року були труднощі у зовнішніх запозиченнях, і лише травневий прорив з виділенням кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) та іншим зовнішнім фінансуванням, що послідувало за ним, дозволив у травні отримати профіцит $1,2 млрд», - сказав Литвицький.

Він зазначив, що в травні також почав сповільнюватися відтік портфельних інвестицій, а за прямими інвестиціями зафіксований навіть їх невеликий притік у кілька мільйонів доларів.

Радник глави НБУ вказав ще на одну позитивну тенденцію звітного періоду - скорочення відтоку валюти населення з банків: у травні він упав до $78 млн з $186 млн у квітні.

Литвицький підкреслив, що для закріплення досягнутих у травні позитивних тенденцій необхідно в наступні місяці підтримати експорт, особливого аграрний, і активніше працювати на товарних ринках, де є пожвавлення.

«Девальваційна подушка для експорту достатня, може, навіть надмірна. А Нацбанку необхідно повернути належну увагу зниженню інфляції, щоб досягнута девальвація курсу не отримала нового імпульсу», - додав експерт.

Він також зазначив, що уряду і НБУ необхідно домогтися виділення другого траншу кредиту МВФ і своїми діями ліквідувати ризики нового виснажливого іспиту для банківської системи з боку вкладників. На думку радника глави Нацбанку, серйозну допомогу в цьому надало би врегулювання воєнно-політичної ситуації в країні.

«Щоб гроші почали повертатися в банківську систему, а країна отримала нові відчутні інвестиції, вкрай важливо також надати імпульс розвитку реформ», - підкреслив наостанок Литвицький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом