Україна продовжує вважати неприйнятними пропозиції «Газпрому» про надання 100 дол. знижки на газ, оскільки це дозволить Кремлю використовувати енергопостачання як постійно дієвий політичний важіль.

Про це йдеться в коментарі міністра енергетики та вугільної промисловості Юрія Продана, поширеному прес-службою відомства.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан прокоментував слова міністра енергетики Російської Федерації Олександра Новака щодо відсутності намірів російської сторони змінювати свою пропозицію та умови, за яких постачання газу в Україну відновляться.

«Сам механізм, яким російська сторона пропонує встановити цю ціну - в односторонньому порядку, шляхом прийняття урядового рішення - також неприйнятний. Це спроба залишити питання постачання газу в Україну як постійно дієвий політичний важіль», - цитує прес-служба слова Продана.

«Українська сторона також не може назвати цю пропозицію ні конструктивною, ні навіть добросовісною. Ця пропозиція містить ціну в 385 дол. США за 1000 куб. м газу, яку не тільки українська сторона, але й представники Єврокомісії визнають неринковою і завищеною», - підкреслюється в повідомленні.

Також у повідомленні наголошується, що російська сторона не зробила в переговорах «жодного кроку назустріч», відійшовши на останніх раундах навіть від домовленостей, які були досягнуті в ході переговорів раніше.

У міністерстві нагадали, що «Нафтогаз України», здійснивши платіж у сумі 786,4 млн дол., повністю розрахувався за газ, поставлений у першому кварталі поточного року.

«Не словами, а діями підтвердив свій настрій на конструктивне вирішення проблеми», - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, вчора міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що Україна як і раніше не робить кроків щодо погашення заборгованості за поставлений російський газ.

Переговори з врегулювання цінового питання між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» тривали з початку червня, останній їх раунд відбувся у Києві 14-15 червня. Переговори закінчилися безрезультатно. 16 червня «Газпром» зменшив постачання газу в Україну до нуля.

Прострочена заборгованість України за поставлений російський газ становить $4,458 млрд: $1,451 млрд - за листопад-грудень 2013 року і $3,007 млрд - за квітень-травень 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом