Для наповнення бюджетів українських сіл необхідно вжити комплекс заходів на державному рівні. Про це «Inpress.ua» заявив економіст Владислав Старинець.

На його думку, потрібно ліквідувати «сірі» схеми, за якими працюють більшість агровиробників.

«Доти, поки на дотації сільгоспвиробникам безконтрольно йтимуть десятки мільярдів бюджетних коштів, поки великі виробники монопольно диктуватимуть закупівельні ціни на ринку, як це, наприклад, склалося на ринку молочної продукції, село животітиме в злиднях», - вважає він.

Крім того, за словами економіста, проблему наповнення сільських бюджетів варто розглянути і в контексті перерозподілу податкових відрахувань великих корпорацій.

«Володіючи сотнями тисяч гектарів сільгоспугідь, але, будучи зареєстрованими як юридична особа в столиці, ці платники податків практично жодним чином не поповнюють бюджет села. Чи не варто задуматися про те, щоб законодавчо регламентувати мінімальну норму відрахувань від податків таких корпорацій безпосередньо в сільські бюджети?», - зазначає економіст.

Також експерт вважає за необхідне переглянути податкову політику в аграрному секторі - на користь бюджетів сільських громад. «Вони повинні самі, а не за вказівкою з Києва, вирішувати, що їм потрібно - теплопункт на соломі встановити чи газопровід до села дотягнути», - підсумував Старинець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

320