У Санкт-Петербурзі відбулася установча конференція некомерційної організації «Асоціація Центр досліджень економічного і соціокультурного розвитку країн СНД, Центральної та Східної Європи». Як повідомляє агентство REGNUM, метою діяльності експертного співтовариства стане комплексний аналіз ситуації в регіоні для формування стратегії конструктивної співпраці, пошуку виходу з конфліктних ситуацій. Поява нового майданчика для діалогу стала відповіддю на останні події в регіоні, що змушує політичні та інтелектуальні еліти об'єднатися для пошуку спільного розв’язання проблем, що стоять перед державами.

Запорукою успішної роботи Центру має стати склад його експертів, серед яких чинні вчені-економісти, а також практики - низка колишніх керівників державних відомств країн регіону, зокрема Польщі та України. Як особливо наголошувалося під час першої зустрічі, ключовою вимогою до всіх учасників дискусії стане відсутність політичної заангажованості.

На думку представників наукового співтовариства, настав час звернути пильну увагу на ті політичні та економічні процеси, які сьогодні відбуваються на пострадянському просторі. За 25 років після розпаду СРСР деяким державам вдалося вийти на більш високий рівень життя, ніж у 1990-91 роках. І якщо в колишніх країнах соцтабору ситуація більш стійка, то країнам пострадянського простору за ці роки так і не вдалося налагодити нормальної співпраці й досягти економічного процвітання. На визначення причин такого відставання шляхом неупередженого наукового аналізу та напрацювання рекомендацій щодо його подолання й буде спрямована діяльність асоціації.

Центральною темою дискусії були події в Україні, як найбільш важливі на пострадянському просторі. Без їх вирішення, на думку колишнього міністра фінансів Польщі, ключового архітектора польських економічних реформ, Гжегожа Колодка, нормальні відносини між країнами Центральної та Східної Європи неможливі.

«Холодна війна триває, і погані відносини між Росією та Польщею - тільки один з аспектів цієї війни», - переконаний експерт, який очолює нині польський дослідний інститут «TIGER».

Саме брак діалогу між експертними співтовариствами в минулому став, багато в чому, причиною сформованої ситуації, вважає один із засновників Центру, колишній перший віце-прем'єр уряду України Сергій Арбузов.

«Значна частина проблем, що виникають як на пострадянському просторі, так і в Центральній та Східній Європі, пов'язані з браком неформальних комунікацій між елітами. Одна з цілей створення Асоціації - заповнення цієї прогалини, налагодження конструктивного добросусідського діалогу між людьми, які формують думку політичних еліт у своїх країнах. Наше спілкування націлене на пошук тих довгострокових цілей, які можуть нас об'єднати та на усунення тих нагальних проблем, які нас розділяють», - заявив Арбузов.

Засновники «Центру досліджень економічного і соціокультурного розвитку країн СНД, Центральної та Східної Європи» сподіваються на подальше розширення діяльності організації шляхом залучення до діалогу широких наукових і громадських кіл країн регіону.

Критерієм відбору для майбутніх учасників дискусії, за словами директора Інституту економіки РАН Руслана Грінберга, стане відсутність політичної заангажованості. До участі в Асоціації будуть залучатися тільки незалежні експерти.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49