Намір уряду переглянути «зелений» тариф для всіх сонячних електростанцій поставить під загрозу зриву подальше фінансування ЄБРР відновлюваної енергетики України обсягом близько 140 млн євро і завдасть серйозного удару інвестиційній привабливості країни.

Нагадаємо, минулого тижня Кабмін своїм розпорядженням рекомендував НКРЕ майже вдвічі знизити коефіцієнт пікового часу під час розрахунку «зеленого» тарифу. Згідно з пояснювальною запискою до документа, економія коштів на купівлю електроенергії оптовим ринком у 2014 році у разі зменшення пікового коефіцієнта з 1 травня 2014 року (без урахування кримських СЕС) оцінюється в 500-600 млн грн (близько 40 млн євро), пишуть «Экономические известия».

У зв'язку з цим джерело видання зазначило, що, «на жаль, на сьогодні уряд зациклився на економії коштів оптового ринку під час купівлі сонячної енергії на суму близько 40 млн євро. Однак при цьому ризикує втратити 140 млн траншу ЄБРР і ще 2 млрд дол. китайських інвестицій та сотні робочих місць у разі перегляду «зеленого» тарифу для сонячної електроенергії.

Раніше ЄБРР у своїх зверненнях на адресу парламентського комітету з ПЕК (є в розпорядженні редакції) вже висловлював стурбованість з приводу «неоднозначного тлумачення положень щодо визначення «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій (облік пікового коефіцієнта)», що може призвести до значного зменшення тарифу для сонячних електростанцій, які вже працюють». А юристи програми USELF звертали увагу на неприпустимість перегляду «зеленого» тарифу для вже побудованих електростанцій, що матиме негативний вплив на інвесторів у сфері відновлюваної енергетики.

Всього у рамках Програми прямого фінансування відновлюваної енергетики в Україні (USELF) ЄБРР було підтримано 7 проектів із загальною сумою фінансування 52 млн євро.

На думку адвоката юридичної фірми Marchenko Danevych Максима Сисоєва, зазначене розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 червня носить дискримінаційний характер і не ґрунтується на Законі України «Про електроенергетику». Про конкретні наслідки прийняття цього розпорядження говорити поки зарано, оскільки Кабмін лише рекомендував НКРЕ змінити коефіцієнт пікового часу. «В цілому, навіть така рекомендація не ґрунтується на чинному законодавстві, і, на мою думку, НКРЕ варто її проігнорувати», - переконаний Сисоєв.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34