Газпромівський морський газопровід «Північний потік» з 9:00 за київським часом повністю зупинено для проведення планового технічного обслуговування.

Зупинку газопроводу, яким «Газпром» мав намір замінити транзит через українську територію, компенсуватиме Україна.

Так, з 28 червня не працюватимуть обидві нитки магістралі, а з 28 червня по 4 липня працюватимуть по одній нитці.

Планові ремонти - одна з головних турбот газовиків у літній період. Їх графік узгоджується з усіма контрагентами за багато місяців до моменту проведення планової зупинки, передає «Інтерфакс».

Цього року плановий ремонт збігся з переведенням постачання газу в Україну на передоплату - тобто припиненням постачання газу на адресу українських споживачів. Однак великі запаси газу в українських сховищах (ПСГ) і низьке споживання дозволяє в поточний річний період країні обходитися без імпортного газу. Україна ось вже тиждень обходиться без імпортного газу, а транзит газу в Європу триває без порушень.

Зупинку «Північного потоку» компенсує Україна. На вівторок номінація на транзит газу через Україну ужгородським коридором становить 155 млн куб. м, що на 45% вище, ніж тиждень тому.

Після «Північного потоку» розпочнеться ремонт на «Ямал-Європа». З 8 по 12 липня буде на третину (33%) знижена потужність газопроводу на вході в Німеччину з Польщі. З 26 по 27 липня діятиме 50%-відсоткове обмеження, а з 5 по 9 серпня - 28%-відсоткове обмеження потужності.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом