США розширили «список Магнітського» низкою імен російських чиновників.

До санкційних списків потрапили заступник міністра внутрішніх справ Чечні Апті Алаудінов та керівник адміністрації глави і уряду республіки Магомед Даудов. Крім цього персональні санкції запроваджені проти Гриня Віктора Яковича (1951 року народження) і Стрижова Андрія Олександровича (1983 року народження). Їхні посади в заяві не зазначаються.

Як пояснив у ході брифінгу представник американської адміністрації, Віктор Гринь є співробітником прокуратури, який брав участь у справі Сергія Магнітського, а також працював над справою Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва. Андрій Стрижов є слідчим Слідчого комітету, він також працював над справою Магнітського. Крім того, Гринь і Стрижов брали участь в слідстві у справі про заворушення на Болотній площі 6 травня 2012 року.

Представник адміністрації США наголосив, що Вашингтон продовжить застосовувати Акт про верховенство закону і підзвітність імені Сергія Магнітського, проте він не став уточнювати, коли і наскільки цей список буде розширено, повідомляє ТАСС.

У зв'язку з розширенням «списку Магнітського» Держдепартамент США поширив спеціальну заяву представника відомства Джеффа Ратке. За його твердженням, одним із критеріїв для внесення до списку є «грубі порушення прав тих, хто не мовчить і намагається захищати й просувати свої права та свободи в Російській Федерації». Ратке повідомив також, що зараз список містить 34 імені, 16 з яких були додані у 2013 році.

Акт про верховенство закону і підзвітність імені Сергія Магнітського, був ухвалений конгресом США і підписаний президентом Бараком Обамою в грудні 2012 року. Він передбачає використання санкцій проти посадовців Росії, винних, на думку влади США, у порушенні прав людини на батьківщині.

Проти включених у список накладаються штрафні санкції у вигляді відмови у видачі американських в'їзних віз та заморожування активів, які є на території США, в разі наявності таких. Тоді ж адміністрація США визнала, що у санкційного «списку Магнітського» є секретна частина. Однак ні кількісний, ні персональний склад цього додаткового переліку не розкривається.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

114