Українські чиновники замовчують, що приєднання до ЗВТ з Євросоюзом зробить неможливим взаємовигідне співробітництво України з країнами Митного союзу і закриє традиційні для країни ринки збуту. Про це заявив лідер Громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук, коментуючи призначене на 27 червня підписання економічної частини Угоди про асоціацію з ЄС.

«На заяву Києва про те, що Україна обирає європейський вектор інтеграції, країни Митного союзу відреагували цілком передбачувано - вжиттям заходів для захисту своїх виробників. І чим категоричніше офіційний Київ демонструє свій намір приєднатися до Зони вільної торгівлі з Євросоюзом, тим конкретнішими стають захисні заходи з боку країн МС», - написав політик у своєму блозі.

Так, 16 червня Росія заборонила ввезення на свою територію української картоплі й обмежила кількість пунктів пропуску продукції тваринництва, Білорусь заблокувала імпорт українських кондитерських виробів.

На думку Медведчука, для України втрата ринку збуту країн МС дуже болюча. «Минулого року Україна поставила в РФ агропродукції на загальну суму $3 млрд. У той же час для Росії українські товари не є критичним імпортом. В разі необхідності вони легко можуть бути замінені продукцією білоруських аграріїв», - стверджує Медведчук.

Він звернув увагу на збитки, яких зазнають вітчизняні сільгоспвиробники через різку зміну зовнішньоекономічного вектора інтеграції: «У разі виходу із Співдружності Незалежних Держав Україна повністю втратить ринки збуту на пострадянському просторі. Але доморощені євроінтегратори та єврочиновники, ігноруючи проблеми українських аграріїв, продовжують годувати їх казками: мовляв, замість ринків МС для України невдовзі відкриється ємний і перспективний ринок Європейського Союзу», - розповів лідер «Українського вибору».

Як відомо, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу обіцяв, що до 1 листопада 2014 року українці зможуть безмитно ввозити в ЄС сільськогосподарську продукцію та продукти харчування. Але насправді Україна досі не отримала квоту на експорт молочної продукції в держави ЄС, про що офіційно заявив заступник голови Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Віталій Башинський.

«Мимоволі згадується народна мудрість: обіцяного три роки чекають. Але в України цього часу немає: «безмитний» термін закінчується в листопаді. Чи встигне наша країна скористатися преференціями і як українським аграріям вижити без ринків збуту? Ці питання так і залишилися без відповіді», - підсумував лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49