Україна виявилася не повною мірою готова своєчасно реагувати на пов'язані з переселенням питання.

Такий висновок, як передає кореспондент Forum'у, можна зробити за підсумками круглого столу на тему: «Держава і переселенці: взаємодія громадськості з державними органами влади».

За даними єдиного інформаційного центру громадянської активності «Схід СОС», масове переселення громадян з Донецької та Луганської областей почалося з середини травня поточного року, коли в регіоні почалася активна фаза антитерористичної операції.

Тільки по лінії «Схід» СОС прийнято понад 2700 звернень від громадян, які хочуть залишити місце проживання. Точних даних про кількість переселенців не мають ні державні, ні волонтерські органи, однак і ті, й інші визнають, що рахунок йде на десятки тисяч людей.

Основні проблеми, з якими стикаються вимушені переселенці, - нестача грошових і транспортних засобів для виїзду, ускладнений доступ до інформації, оформлення документів, порушення в роботі, а то й ліквідація електронних баз даних.

Відсутність приблизних даних про можливу кількість переселенців вкрай ускладнює роботу соцслужб.

Так, за даними волонтерських організацій «Схід СОС» і «Будинок друзів», найактивніше вимушених переселенців приймають Київ і Західна Україна, а Одеська, Херсонська і Миколаївська області з допомогою не поспішають. Однак і Київська, і Львівська держадміністрації заявили, що можливості приймати переселенців практично вичерпані.

У той же час потік охочих залишити регіон продовжує зростати.

Мінсоцполітики зазначає, що в комунальному секторі ще є близько 15 тисяч незайнятих місць для розселення, проте уже восени до  міст повернуться студенти, яким також потрібне житло, і тоді проблема стане ще гострішою.

На думку учасників круглого столу, вирішувати питання з переселенцями потрібно на кордоні з Донецькою і Луганською областями. Для цього необхідно організувати спеціальні координаційні центри, де громадянам надаватимуть інформацію про житло, роботу, школи, дитсадки т. д. готові до прийому в регіонах.

Варто зазначити, що багато переселенців, які прибувають, не мають усіх документів. За інформацією представника Державної міграційної служби Тетяни Сіренко, зараз це відомство зайняте облаштуванням спеціального єдиного вікна на бул. Т. Шевченка, 27 у Києві, завдання якого - допомагати громадянам з відновленням і заміною документів, проте для операцій за деякими з них, наприклад, з паспортами, необхідні відповідні зміни в законодавство країни. Пропозиції (про внесення змін у законодавство, - Ред.) зараз розглядаються в Мін'юсті.

За словами представника омбудсмена Ірини Кушнір, 17 червня у Верховну Раду був переданий проект закону «Про забезпечення прав вимушених мігрантів в Україні», де передбачено порядок отримання цього статусу громадянами, а також прописаний механізм їх соціального захисту.

«Ми сподіваємося, що цей законопроект депутати розглянуть у найкоротші терміни», - сказала вона.

Крім того, за її словами, законопроектом передбачено отримання вимушеними мігрантами матеріальної допомоги, проте це вже належатиме до компетенції Кабміну.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

463