Вимушені переселенці з Донбасу, які проживають у Харкові, зможуть заселитися у селище з модульних будиночків після різдвяних свят. Про це сьогодні, 25 грудня, під час огляду виконаних робіт повідомив заступник харківського міського голови Ігор Терехов, повідомляє прес-служба міськради.

За його словами, селище повністю готове приймати мешканців, у ньому змонтовані всі будиночки і підведені всі необхідні інженерні комунікації, а розподілом житлових місць у селищі займається регіональний штаб з надання допомоги переселенцям з Донецької та Луганської областей.

«Всі документи готові, усі засідання комісій проведені, і всі люди, які мали заселитися в селище, сповіщені про це. Ми очікуємо, що заселення розпочнеться після різдвяних свят, приблизно з 11 січня. Ми поговорили з людьми, і багато з них висловили бажання заселитися в ці терміни, тому що це пов'язано з переїздом, отриманням речей з гуманітарної допомоги для облаштування житла», - зазначив Терехов.

На минулій сесії міська рада дала попередню згоду на передачу селища від Державної служби з надзвичайних ситуацій України у комунальну власність міста.

Крім того, ще має пройти процедура здачі в експлуатацію цього селища через інспекцію Державного архітектурно-будівельного контролю в Харківській області. Процедура має пройти в найкоротші терміни, після цього обслуговуванням займеться КП «Жилкомсервіс»: з мешканцями будуть укладені договори на надання житлово-комунальних послуг.

За словами Терехова, оплачувати комунальні послуги жителі селища зможуть за пільговими тарифами, для чого їм необхідно буде оформити відповідні документи. Наступної весни благоустрій території селища продовжиться, зокрема будуть встановлені дитячі майданчики, інші елементи інфраструктури.

Всього в Україні для вимушених переселенців побудовано сім селищ з модульних будиночків на 4,5 тис. осіб. Харківське селище зможе прийняти 488 переселенців, це приблизно 110 сімей.

На проживання в селищі подали заяви 2,5 тис. осіб, але пріоритет під час розселення віддавався багатодітним сім'ям, сім'ям з дітьми-інвалідами та людям інших соціально вразливих категорій.

Нагадаємо, проект з надання тимчасового житла мешканцям Донецької та Луганської областей в зимовий період реалізується на кошти, виділені урядом Німеччини Німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ).

Містечко з модульних будинків для вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей розраховане на три роки проживання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом