В Україні неможливо одноразово підвищити газові тарифи до ринкових. Таку думку в коментарі Forum'у висловив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

«З тим, що сказав Коболєв (низька ціна на газ для населення заважає розвитку його видобутку - Ред.), складно не погодитися. Ми живемо в ринковій економіці, а в ній повинні діяти правила ринку. Коли якийсь товар субсидується державою, хіба можлива конкуренція? Але це завдання держави - регулювати ці відносини і вирішувати, кого субсидувати», - сказав Марунич.

Експерт упевнений, що держава повинна визначитися, кого вона має намір стимулювати: великий бізнес, певні категорії населення або НАК «Нафтогаз України», або приватні видобувні компанії.

«Підняти тарифи на газ до рівня, запропонованого Андрієм Коболєвим, для всіх категорій споживачів, а потім виплачувати субсидії, - це абсурд. Бюджет нічого при цьому не заощадить. Субсидії будуть перекладатися з однієї кишені в іншу, але «Нафтогаз» отримає статус ринкового суб'єкта і у нього все буде добре. Це єдиний плюс такої схеми», - зазначає Марунич.

Крім того, експерт відзначає, що в світі існує кілька моделей взаємовідносин між постачальником газу і населенням.

«Є моделі, за яких добре субсидується населення. А є ті, де це робиться мало. Але ідеальних моделей немає. Так, підняти тарифи - це правильно і цьому немає альтернативи, але на практиці реалізувати підвищення одномоментно неможливо. На практиці державі доведеться вибрати, чиї інтереси вона відстоюватиме: приватних видобувних компаній чи населення», - вважає експерт.

При цьому, співголова Фонду енергетичних стратегій нагадує, що Україна обрала європейську модель розвитку. «В Європі дуже високі ціни на енергоносії. В окремих країнах ЄС населення платить 600, 700 і більше доларів за кубометр газу. Але в Європі рівень життя істотно вищий, ніж у нас, тому люди готові стільки платити. Перейти від нашої пострадянської моделі помахом руки до ринкової неможливо, тому перехід повинен бути плавним і логічним», - додає він.

Нагадаємо, голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що низькі тарифи на газ для населення заважають розвитку видобутку газу в країні.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309
Теги