Президентські вибори, які відбулися 25 травня, подарували дві сенсації. Перша - перемога Петра Порошенка уже в першому турі. А друга - результат лідера Радикальної партії Олега Ляшка, який набрав 8% голосів виборців, забезпечивши собі підсумкове третє місце

До другого Майдану ім'я Олега Ляшка звучало лише у зв'язку з політичними скандалами. Він мав репутацію такого собі парламентського анфан террібль, від якого діставалося і владі, і опозиції (але першій все ж більше). У політичному та журналістському середовищі вголос обговорювали, що робить він це не безкоштовно і навіть називали імена спонсорів.

Протистояння в Києві стало для Ляшка справжнім «походом у народ»: парламентарій часто з'являвся на Майдані, тавруючи уряд і своїх же колег по парламенту і всіляко наголошуючи, що він - за протестувальників.

Криза на сході країни збільшила градус радикалізму в риториці нардепа, який став погрожувати всілякими карами проросійським силам. Від слів Ляшко невдовзі перейшов до справ: не раз виїжджав на місця боїв, звідки потоком йшли фотографії нардепа з українськими військовими або захопленими сепаратистами, пише газета «Взгляд».

Експерти вважають, що Ляшко грамотно використав для власної розкрутки українські пертурбації, чим завоював симпатії багатьох виборців.

«Він взяв електорат сміливими вчинками - перебуванням на Майдані, поїздками на бунтівний Донбас. Такі речі виборець цінує», - вважає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

У Верховну Раду шостого скликання Олег Ляшко потрапив за списками БЮТ, щоправда, з фракції його пізніше вигнали. На виборах 2012 року він уже під брендом власної Радикальної партії пройшов у парламент за мажоритарним округом у Чернігівській області. Політична сила набрала лише близько 1% на загальноукраїнських виборах, тим не менш, у пам'яті електорату закріпився головний символ кампанії - вила, якими Ляшко погрожував корупціонерам, продажним опозиціонерам та іншим ворогам простого народу.

Епатаж спочатку викликав іронічні посмішки. Президентські вибори показали, що ставлення до Ляшка змінилося.

Політичний експерт Володимир Цибулько так описав нинішній електорат головного радикала України: «Він сподобався такій собі емоційно-патріотичній публіці, яка привела в Раду «Свободу», однак цього разу проігнорувала її лідера Тягнибока. Крім того, певна іронія довкола персони Ляшка перетягнула на його бік частину того електорату, який потенційно голосує проти всіх. Це люди, взагалі критично налаштовані до українського політикуму, а голосуванням за епатажного Ляшка скрутили дулю, мовляв, ось їм усім! І, звичайно, дала голоси Ляшку молодь, яка за інших обставин, напевно, взагалі не прийшла на вибори. Цього разу вони були заведені і ломилися на голосування».

При цьому виборці закрили очі на сумбурну парламентську біографію Ляшка, підкреслив політолог.

«Цей склад Ради - для нього вже третій. Але скандали, пов'язані з ним, не збентежили виборця. Ляшко зумів показати себе своїм хлопцем, хоча він успішна людина з усіма атрибутами, які передбачаються цим статусом, - гарний костюм, дорогий автомобіль. І таке поєднання багатьом подобається», - вважає Цибулько.

На імідж політика Ляшка добре попрацювали телебачення та інтернет. Він - частий гість на різних ток-шоу і досить активний у соцмережах. Все це дало підставу підозрювати, що злет рейтингу Ляшка - заслуга, в тому числі, політтехнологів.

«Звичайно, популярність Ляшка зросла не на порожньому місці. Він - політтехнологічний проект», - висловив думку директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

Політтехнолог Андрій Золотарьов у бесіді з газетою «Капітал» висловив думку, що Ляшко є креатурою старої влади.

«Ляшко був вирощений командою Януковича для виконання ролі опозиційного клоуна, але він зміг зараз вийти з цієї ролі», - заявив він.

Експерти не розкрили, хто конкретно вливає ресурси в кампанію Ляшка, однак у політичних колах ходить версія, що Ляшко має підтримку глави адміністрації екс-президента Януковича Сергія Льовочкіна.

Переможець президентських перегонів Петро Порошенко вже оголосив, що домагатиметься позачергових виборів у Верховну Раду. Значить, Олегу Ляшку випадає новий шанс завести свою партію у парламентські стіни.

Експерти в один голос кажуть, що цього разу у Ляшка все може вийти. Більш того, радикальний нардеп зі своїм проектом здатен взяти навіть більше голосів, ніж у президентську кампанію. Однак не все залежатиме від самого політика.

«Радикальна партія Олега Ляшка - це лідерський, навіть якщо судити тільки за назвою, проект. Сам лідер може нарощувати електорат лише для певного рівня - близько 7%. Для розвитку успіху потрібно, щоб поруч із ним з'явилися нові обличчя, які додали б виборців. Якщо Ляшко знайде якісне поповнення, то пробитися в Раду буде простіше», - зазначив Цибулько.

Вадим Карасьов вважає, що Ляшко робитиме все, щоб наблизити переформатування Ради.

«Відтягування перевиборів може вбити його результат у президентську кампанію, тому він стане надійним союзником того, хто піде на переформатування парламенту», - сказав Карасьов.

У новій Раді, втім, на лідера «радикалів» чекають нові ризики. Створення власної фракції може виявитися політичним максимумом Ляшка.

«У парламенті партію Ляшка підстерігає доля «Свободи» або ж Партії зелених, яким Рада не пішла на користь. Ці партії не виправдали наданої їм довіри, і це не забарилося позначитися на їхній популярності. Рано чи пізно народ втомиться від революційної риторики, і політична мода зміниться. Потрібно буде доводити, що «радикали» - це довготривалий проект», - поділився думкою Цибулько.

Чи вийде це у Ляшка, враховуючи вплив на нього з-за політичного закулісся, питання.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

173