Парламент може піти на дострокові вибори тільки після внесення змін до Конституції України, передачі повноважень регіонам та формування бюджетів. Таку думку Forum'у висловив перший заступник голови фракції ПР у парламенті, народний депутат України Михайло Чечетов.

Дійсно є очікування у суспільстві в контексті повного перезавантаження влади провести вибори парламенту. Але питання: як це зробити? Згідно з Конституцією можливими є три варіанти. Зокрема, якщо протягом 30 днів не буде сесії або розпадається коаліція, а нова більшість не сформується - у президента з'являтися право, а не обов'язок, розпуску. І нарешті, ще одна можливість - політичне рішення парламенту провести дострокові вибори ВР, як це було зроблено з призначенням дострокових виборів президента», - пояснив він.

Що ж стосується термінів проведення дострокових парламентських виборів, то, за словами Чечетова, вони залежать від багатьох чинників. «Якщо в 2014-му, то доцільно наприкінці року, після ухвалення Конституції. Хуру попереду коня ставити не треба. Новий парламент повинен обиратися на основі нової Конституції, в якій чітко будуть прописані нові права та обов'язки парламенту, президента, Кабміну, місцевих органів влади. Не виключено, що чисельність депутатського корпусу буде меншою, не 450 осіб, а скажімо - 350. Якщо провести вибори раніше, наприклад, на початку вересня, вносяться зміни до Конституції, і через три місяці знову парламент міняти? Це дороге задоволення для країни», - упевнений депутат.

Також він зазначив, що сьогодні є очікування у регіонів. «Регіонам наобіцяли, що децентралізують владу, передадуть повноваження, нададуть можливість обирати виконкоми, а не отримувати намісників з Києва. Також обіцяно дати можливість вибудовувати бюджети. А бюджет до вересня треба давати! Якщо ми зараз почнемо вибори, тоді бюджет на 2015 рік буде таким самим, люди грошей не отримають. Це буде обман, адже людям наобіцяли і вони чекають, а тут скажуть: ні, тут декому хочеться потрапити в парламент, потрібно зіграти в політичне казино під назвою «вибори», а потім міняти Конституцію. Тут же буде крик! Люди скажуть: ви замість того, щоб передати нам обіцяне, влаштували гризню за годівницю», - вважає він.

Крім того, за словами Чечетова, ВР сьомого скликання після вступу на посаду новообраного президента чекають зміни. «Де-юре коаліція існує, де-факто - вона часто не здатна голосувати. Багато хто не ходить на пленарні засідання, частина - здали мандати, перейшли у виконавчу владу, очолюють ОДА. Не виключено, що може бути переформатування більшості. Почнуться переходи з одних фракцій до інших, можливо нові фракції будуть створюватися. Не виключена можливість і переформатування самої більшості. Усе залежить від переговорного процесу, консультацій тощо», - підсумував він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44