Треба чітко відділяти піар-штампи від реальності, заявив професор-політолог Боннського університету доктор Герд Ланггут в ексклюзивному коментарі Forum'у.

За словами експерта, це стосується співвідношення пропагандистської оболонки дій Заходу - і реального наповнення цих дій. «У США і Європі вже років 60 викликають іронічну посмішку слова власних столиць про просування демократії та підтримки справедливості у всіх куточках планети. За цими словами стоять цілком конкретні економічні інтереси, з якими пов'язані зовнішньополітичні операції, програми впливу і т.п. Один тільки Вашингтон витрачає на подібні цілі мільярди доларів, посилюючи свій вплив в окремих країнах і цілих регіонах, застосовуючи військову силу», - зазначив він.

Приблизно те ж саме можна сказати і про ЄС, продовжив аналітик, хоча масштаби дій у нього набагато менші. «Але і він став активніше використовувати війська, як у тій же Лівії. А в українському випадку раптом виявився нездатний навіть на економічні санкції. Тут чітко проглядаються закулісні домовленості й розмежування інтересів. Так, нікому не приємно бути пішаком у чужій грі, і народу України варто було б трохи піднятися над пеленою пропаганди й озирнутися навколо, і задуматися про свої реальні інтереси, а не жити ілюзіями, які придумані політтехнологами з одного чи іншого боку світла. Зовнішня інтеграція, звичайно, важлива, але пріоритетний інтерес українців - в Україні, а не в Євросоюзі або в Росії. Інакше зовнішні центри впливу будуть її лише використовувати, часто їй на шкоду», - підкреслив він.

І звернув увагу на поспішність підписання «шматка» договору про асоціацію України з Європою. «Як РФ поспішала з Кримом, так тепер Брюссель поспішає з Києвом. Причини прості: політика нового українського уряду може стати настільки непопулярною, що він не встигне інтегруватися в Євросоюз навіть формально. Втім, і в цьому випадку дії ЄС якісь кострубаті. Економічна допомога гальмується, під неї виставляються умови... Невже не можна дати «аварійний» пакет - за аналогією з терміновим підписанням Асоціації - а вже потім вести переговори про решту? Загалом, виникає багато питань», - підсумував фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1015