Опозиція може погодитися на створення в парламенті Тимчасової спеціальної комісії з питань підготовки змін до Основного закону у разі ухвалення Конституційної угоди. Про це кореспондентові Forum'у повідомив голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об'єднань громадян комітету ВРУ з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, народний депутат України (ВО «Батьківщина») Володимир Бондаренко.

«Ми готові також на створення Тимчасової спеціальної комісії в парламенті, але після того, як буде прийнято документ, який гарантує, що ми йдемо до ухвалення рішення, а не тупцюємо на місці. Зміни в Конституцію треба приймати, інакше - в суспільстві буде вибух. І це закінчиться погано для всіх», - заявив Бондаренко.

Депутат підкреслив, що опозиція наполягає на необхідності в стислі терміни повернути Україні Конституцію в редакції 2004 року. «В цілому, як перехідний етап, це нас влаштовує. Але разом з тим, потрібно сідати і писати абсолютно новий текст», - сказав він.

За словами Бондаренка, переписувати Конституцію-2004 потрібно зокрема в статтях, що стосуються прав людини, правил формування виконавчої і судової гілки влади.

У свою чергу народний депутат України Андрій Павловський у коментарі Forum'у нагадав, що 10 лютого відбулася рада майдану, на якій прийнято рішення, що спочатку потрібно повернутися до Конституції 2004 року, а потім шукати шляхи і вдосконалювати, покращувати її, враховуючи пропозиції Венеціанської комісії.

На уточнююче запитання, чи означає це, що позачергового засідання парламенту на цьому тижні не буде, Павловський відповів: «Вирішено діяти так, щоб не втрачати часу, вносячи нові варіанти (Конституції. - Ред.), йти до досягнення мети якомога коротшим шляхом».

Водночас народний депутат України від ВО «Свобода» Ігор Мірошниченко сказав Forum'у, що конституційна реформа в Україні може бути проведена або через рішення Конституційного суду, або - Верховної Ради України.

«Є два варіанти. Перший - Конституційний суд України скасовує своє рішення про повернення до Конституції 2006 року. Це дозволить нам перейти до Конституції 2004 року, і таким чином обрізати повноваження Президента. А потім, вносити зміни до Конституції 2004 року, що вирішують проблемні моменти, які в ній є. Адже Конституція-2004 не може в нинішньому парламенті працювати, оскільки може застосовуватися тільки до ВРУ, обраної за пропорційною системою, а вибори проводилися за змішаною системою», - зазначив він.

Другий варіант, за словами Мірошниченка, передбачає проведення рішення через парламент. «Парламентська більшість разом з нами приймає політико-правовий документ, який прописує всі кроки майбутньої Конституційної реформи. І тоді ми вже формуємо уряд, що повністю підконтрольний опозиції, проводимо судову реформу, і рухаємося вже законним способом не просто до повернення Конституції-2004, а до серйозних змін до Основного Закону, що дозволяє країні вирішити всі існуючі проблеми», - упевнений він.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

310