Кабінет Міністрів затвердив проект Указу Президента України про створення Національного агентства з інфраструктурних проектів, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

Нове Агентство буде здійснювати державну політику щодо розвитку спортивної, туристичної, транспортної та соціальної інфраструктур. Також у документі описано вектор діяльності для проведення Континентальної першості з баскетболу у 2015 році та отримання права на проведення зимових Олімпійських і Паралімпійських ігор у 2022 році.

Під час розробки структури Нацагентства інфраструктурних проектів, як зазначають аналітики, був врахований позитивний організаційний досвід проведення Чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. Тому нове відомство буде створено на базі Нацагентства з підготовки Євро-2012.

Як зазначають урядові аналітики, порівняно з Євро-2012, в яке держава інвестувала понад 4 млрд євро, Євробаскет-2015 повинен стати менш витратним заходом, оскільки багато об'єктів інфраструктури (дороги, аеропорти, готелі) були зведені в рамках підготовки до футбольної першості.

Звичайно, головна увага Національного агентства з інфраструктурних проектів буде приділена стадіонам і транспортній інфраструктурі. До чемпіонату Європи з баскетболу 2015 року, у якому візьмуть участь 24 найкращі команди континенту, буде побудовано шість нових арен у таких містах як Одеса (7,5 тис. місць під час спортивних змагань); Львів, Дніпропетровськ та Харків - по 6 тис. місць відповідно; у Донецьку - на 8-10 тис. глядачів, а також у Києві - на 16 тис. осіб.

У будівництво спортивних арен, які повинні стати культурно-спортивними центрами європейського рівня, приватним інвесторам і державі доведеться інвестувати близько 4,3 млрд грн.

Як зазначають експерти, головне завдання, яке стоїть перед Національним агентством, до 14 листопада 2013 року (останній день подання офіційної заявки на проведення XXIV зимових Олімпійських ігор) сформувати структурну програму для отримання права на проведення в Україні зимової Олімпіади-2022.

Попередньо в заявочному документі України на проведення зимової Олімпіади-2022 включені три місця: м. Львів, с. Тисовець (Львівська область) і с. Боржава (Закарпатська область). У липні 2014 року Виконком Міжнародного олімпійського комітету (МОК) оголосить список міст-кандидатів - «шорт-лист». А в липні 2015 року на засіданні МОК у м. Куала-Лумпур (Малайзія) оберуть місто, яке прийматиме XXIV зимові Олімпійські ігри (всього 16 претендентів).

На думку експертів, основною статтею витрат на підготовку до Олімпіади, якщо вона відбудеться в Україні, буде будівництво та модернізація об'єктів інфраструктури. Побудувати потрібно буде навіть більше, ніж будувалося до Євро-2012, - 5 льодових палаців (для фігурного катання, хокею, шорт-треку і керлінгу) і відкритий льодовий стадіон, олімпійське село, мультимедійний центр, гірськолижні траси й трампліни. До того ж, доведеться якісно поліпшити транспортну інфраструктуру Карпатського регіону.

За прогнозами аналітиків НОК, спортивні змагання зберуть до 100 тисяч учасників і гостей, залучать понад 500 тисяч туристів, а трансляції Ігор будуть дивитися 3 млрд телеглядачів у всіх країнах світу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188