Хорватія може поділитися з Україною своїм досвідом щодо переговорного процесу на шляху євроінтеграції і, зокрема, щодо підписання Угоди про асоціацію.

Про це у середу в Києві на прес-конференції, присвяченій вступу Хорватії в ЄС і пріоритетам головування Литви в Євросоюзі, заявив посол Хорватії в Україні Томіслав Відошевіч.

«Я думаю, що завдяки нашим вельми інтенсивним двостороннім відносинам з українським урядом, ми зможемо поділитися своїм досвідом, і це допоможе тому, що Україна все-таки підпише «асоціацію» під час Вільнюського саміту», - сказав він.

За словами Відошевіча, Хорватія, насамперед, може поділитися досвідом ведення переговорів з ЄС щодо виконання вимог. Адже свого часу перед Хорватією також стояло таке завдання. «Нам потрібно було виконати дуже високі і складні критерії. Ми провели переговори щодо 33 пунктів і закрили їх. Відповідно, ми були першою країною, яка вела переговори (з ЄС - Ред.) таким чином», - підкреслив посол.

Відошевіч нагадав, що під час переговорного процесу на шляху євроінтеграції Хорватії йшлося не тільки про необхідність гармонізувати національне законодавство з законодавством ЄС. Більша увага приділялася впровадженню нових законів у життя і результатам їх імплементації, передає «Укрінформ».

«Ми змогли досягти своєї мети після того, як Європейський Союз став нашим національним пріоритетом. У парламенті була абсолютна згода серед усіх політичних партій щодо необхідності бути в ЄС. Як влада, так і опозиція були проєвропейськими, і всі відповідні політичні структури в країні також сповідували цю ідею. І, що особливо важливо, ми створили атмосферу, де кожен розумів, наскільки важливо було виконати ті критерії, які перед нами стояли», - зазначив посол Хорватії в Україні.

Нагадаємо, Хорватія з 1 липня стала 28-м членом Європейського Союзу. Хорватія підписала Угоду про стабілізацію та асоціацію у жовтні 2001 року. Офіційні переговори про вступ до ЄС почалися у жовтні 2005 року. У грудні 2012 року Хорватія підписала Угоду про вступ до ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

252