Під час одинадцятої сесії Верховної Ради України шостого скликання на особистих прийомах у приймальні парламенту побували понад 230 громадян, повідомляє відділ з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України.

Прийоми проходили згідно з графіком особистих прийомів громадян головами парламентських комітетів і депутатських фракцій, який затверджується розпорядженням голови Верховної Ради України на кожну сесію.

Протягом сесії на 32 особистих прийомах побували 234 відвідувачі, від яких отримано 256 звернень, з яких 213 письмових та 43 усних.

У вересні-грудні 2012 року до голів парламентських комітетів і депутатських фракцій (груп) для захисту і допомоги зверталися переважно соціально незахищені категорії громадян: 159 пенсіонерів, 22 безробітних, 51 інвалід I-III груп, 22 ветерани праці, 20 інвалідів війни, 18 дітей війни, 6 багатодітних сімей.

Відвідувачів приймальні Верховної Ради частіше турбували проблеми забезпечення законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян. 63 питання (24,5% від їх загальної кількості) стосувалися зазначеної тематики. Громадяни продовжували скаржитися на діяльність представників судової влади, зокрема, на порушення норм процесуального права, винесення неправомірних рішень та вироків, на хабарництво, тяганину в судах. Непоодинокими були звернення з приводу корупційних дій працівників правоохоронних органів, фальсифікації ними кримінальних справ, тяганини зі слідством, нарікання на самоусунення працівників прокуратури всіх рівнів від здійснення нагляду за додержанням і належним застосуванням законів, формальне ставлення до виконання своїх службових обов'язків, на відписки та відсутність належного реагування на звернення громадян.

Кількість питань щодо соціального захисту населення становила 52, або 20,2% від загальної кількості. Більшість громадян похилого віку зазначали, що держава не повною мірою забезпечує їм належний рівень пенсійного забезпечення, вимагали встановити соціальну справедливість у розмірах пенсій, відмічали необхідність внесення змін до чинного пенсійного законодавства. Таких звернень надійшло 22, або 42,3% від кількості питань з цієї тематики. Представники незахищених верств населення - 14 (26,9%) - зверталися за наданням матеріальної допомоги, в основному на лікування, придбання ліків, продуктів харчування, на навчання дітей, ремонт житла.

У вересні-грудні 2012 року відвідувачами було піднято 26 питань з проблем житлової політики. Серед них переважали звернення щодо забезпечення житлом громадян, які мають право на його отримання (24 або 92,3% від кількості питань з цієї тематики). Відвідувачів також турбували випадки порушення норм містобудування, забудови та реконструкції житла, проблеми будівництва соціального житла для малозабезпечених верств населення, ремонту житлового фонду.

Певна кількість порушених питань стосувалася проблем охорони здоров'я (18 або 7% від загальної кількості питань, порушених на особистих прийомах), особливо актуальним є питання про бездіяльність працівників охорони здоров'я, неналежного ставлення до хворих, визначення групи інвалідності, забезпечення засобами для лікування та протезування, направлення на лікування в медичні заклади України та за кордоном.

Актуальними для відвідувачів залишилися питання аграрної політики і земельних відносин (18 або 7% від їх загальної кількості).

Протягом вересня-грудня 2012 р. відвідувачі приймальні цікавились питаннями фінансової, податкової, митної політики (12 або 4,7% від їх загальної кількості).

На особистих прийомах відвідувачі висловили стурбованість з приводу проблем праці і заробітної плати, в тому числі з питань порушення чинного законодавства при звільненні та поновленні на роботі, призначення та виплати регресу, оплати праці, виплати заборгованості із заробітної плати, діяльності служб зайнятості населення (11 або 4,3% від загальної кількості питань), комунального господарства, державного будівництва, адміністративно-територіального устрою та діяльності органів місцевого самоврядування (по 10 або 3,9% від їх загальної кількості).

Усі письмові звернення громадян, отримані під час особистих прийомів, розглядалися й опрацьовувалися у секретаріатах ​​парламентських комітетів та депутатських фракцій. За результатами особистого прийому громадян давалися відповідні доручення, які разом із зверненнями громадян надсилалися для вирішення порушених у них питань до відповідних органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

295