Зближення України з Митним союзом і Угода про асоціацію України-ЄС є несумісними, заявляють у Європейській комісії.

Коментуючи можливий сценарій розвитку в разі повної або часткової інтеграції Києва з Митним союзом, в Єврокомісії пояснили, що в цьому випадку Україна «повинна вибирати, з яким правилом вирівнювати своє законодавство - з тим, яке пов'язано із законодавством ЄС, або з тим, яке застосовується в рамках Митного союзу».

«Неможливо, щоб Україна вирівнювала з обома (законодавствами - ІФ) в один і той же час. Україна повинна вибрати, яким шляхом слідувати, знаючи, що Митний союз і Угода про асоціацію Україна-ЄС є взаємно несумісними», - заявляють в Брюсселі.

У Єврокомісії констатують, що «сценарій повної інтеграції України з Митним союзом створить серйозні проблеми». «Україна не зможе проводити і реалізовувати якусь самостійну двосторонню торговельну політику, передавши свій суверенітет Митного союзу з питань у сфері тарифів та інших ключових комерційних питань», - пояснили в ЄК, передає «Інтерфакс-Україна».

Крім того, в Єврокомісії також підкреслюють, що «навіть часткове приєднання до Митного союзу, що впливає на українські тарифи або її нормативні рамки, пов'язані з торгівлею, буде проблематичним».

«У підсумку, незважаючи на складність питань, які будуть також вирішені в контексті членства України у ВТО, вступ до Митного союзу вплине на привілейовані торговельні відносини, на які спрямована поглиблена і всеохоплююча зона вільної торгівлі з ЄС», - наполягають у ЄК.

У Брюсселі нагадали, що Угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі з Україною направлена на «досягнення повної та ефективної торгівельної інтеграції між двома ринками, піднімаючи відповідні митні тарифи і квоти, а також надаючи основу для гармонізації законодавства, норм і правил у різних торгових секторах».

«Угода пропонує Україні рамки для модернізації торговельних відносин і економічного розвитку, яке позитивно позначиться на економічних аспектах життя і принесе переваги зацікавленим сторонам», - підкреслюють в Єврокомісії.

Як раніше повідомляв ForUm, прем'єр-міністр Микола Азаров вважає можливим знаходження компромісів щодо одночасної співпраці України з Митним союзом і зоною вільної торгівлі з Європейським Союзом.

Нагадаємо, глава МЗС РФ Сергій Лавров розцінив заяву голови комітету закордонних справ Європарламенту Елмара Брока щодо неможливості приєднання України до Митного союзу як свідчення або некомпетентності, або ангажованості.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

265