Європейський союз вирішив розпочати нову програму з підтримки енергетичного сектора України, бюджет якої досягне 45 млн євро, повідомляє прес-служба представництва ЄС в Україні.

Крім того, ЄС виплатив останній транш своєї програми в підтримку енергетичної стратегії України, схваленої у 2007 р., у розмірі 28 млн євро.

Зазначимо, що у 2007 р. ЄС виділив 82 млн євро на підтримку енергетичного сектору в рамках своєї першої програми бюджетної підтримки в Україні. Програми бюджетної підтримки надають необхідні кошти уряду для досягнення попередньо узгоджених показників.

«Ця програма сприяла вдалому впровадженню енергетичної стратегії уряду України щодо здійснення всеохоплюючої реформи енергетичного ринку шляхом приєднання України до договору про Енергетичне співтовариство у 2011 р. Реформи повинні забезпечити українських споживачів ефективним, конкурентним і безпечним енергопостачанням», - йдеться у повідомленні представництва ЄС.

Програма бюджетної підтримки складалася з двох траншів: фіксованого і змінного (варіативного). Сума фіксованого траншу становить 40 млн євро: його Україна отримала у 2008 і 2009 рр.. Спираючись на оцінку узгоджених показників, яких Україна повинна була досягти в енергетичному секторі, враховуючи загальний прогрес у впровадженні енергетичної стратегії, а також враховуючи частковий прогрес у вдосконаленні сфери управління державними фінансами, Європейський Союз нещодавно виплатив Україні змінний транш, кошторис якого складає 28,14 млн євро. Сума виділених Україні коштів у рамках програми становить 83% від загальної її вартості, передає «РБК».

У 2007 р. ЄС вирішив (а згодом, у 2008 р., погодив з Україною) заснувати програму з загальним бюджетом у 87 млн ​​євро (включаючи 5 млн євро на технічну підтримку). Метою програми стала підтримка впровадження енергетичної стратегії України, включаючи положення меморандуму про взаєморозуміння щодо співпраці між ЄС та Україною в енергетичній галузі.

Крім цього, 5 грудня поточного року Європейська комісія вирішила ввести нову програму бюджетної підтримки в енергетичній сфері із загальним бюджетом в 45 млн євро.
«Наступним кроком у підготовці цієї програми є проведення консультацій і підписання фінансової угоди з урядом України», - зазначили в представництві ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276