В Україні після набуття чинності з 20 листопада нового Кримінального процесуального кодексу кількість осіб, узятих під варту, зменшилася в 4,5 рази.

Про це на брифінгу повідомив радник Президента України, керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.

За його словами, в період з 20 листопада по 20 грудня кількість осіб, узятих під варту, склала 450 осіб.

При цьому Портнов зауважив, що 90% тих, хто утримується в СІЗО, є особами, підозрюваними у скоєнні тяжких або особливо тяжких злочинів.

Також він додав, що за клопотаннями податкової служби під варту в Україні за цей період було взято всього одну людину, за клопотанням СБУ - всього 5 чоловік.

«Це стало результатом того, що Кримінальний процесуальний кодекс позбавив Службу безпеки і податкові органи повноважень щодо розслідування злочинів», - нагадав Портнов, повідомляє «УНІАН».

Він зазначив, що завдяки введенню нового КПК в Україні стало в п'ять разів менше клопотань про позбавлення волі: якщо раніше щомісяця таких клопотань було більше 3,5 тис., то за останній місяць надійшло всього 600.

Також Портнов повідомив, що суди почали застосовувати на практиці такі засоби, як запорука і особиста порука, замість позбавлення волі.

«Ми переконані, що розуміння виняткового характеру такої міри, як позбавлення волі людини, починає вкорінюватися у свідомості правоохоронців», - сказав Портнов.

Нагадаємо, 13 квітня 2012 року Верховна Рада прийняла Кримінальний процесуальний кодекс України.

14 травня Президент України Віктор Янукович підписав Кримінальний процесуальний кодекс.

Документ був опублікований 19 травня в газеті «Голос України» (№90-91 від 19 травня 2012 р.). Кодекс набув чинності через 6 місяців з дня його опублікування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312