Мосміськсуд, розглянувши наглядову скаргу, змінив вирок Михайлу Ходорковському та Платону Лебедєву.

Термін позбавлення волі обох підсудних скорочений з 13 до 11 років. Це означає, що вони вийдуть на свободу у 2014 році. Строк обчислюється з моменту арешту у першій кримінальній справі, порушеній у 2003 році.

Прокурор пропонував скоротити термін менш значно - до 11 років і трьох місяців. Адвокати наполягали на скороченні терміну до вже відбутого. Вони збираються і далі домагатися цього, рішення Мосміськсуду буде оскаржене, повідомляє «Лента.ру».

Ходорковський і Лебедєв були у 2010 році засуджені до 14 років колонії за розкрадання нафти і легалізацію коштів, здобутих шляхом злочину. Потім термін знизили до 13 років. Лебедєв у 2012 році намагався домогтися зниження терміну через Вельський районний суд (за місцем відбування покарання), і термін двічі знижували (до дев'яти років восьми місяців і до десяти років). Однак Архангельський обласний суд скасував обидва ці рішення.

Крім того, Лебедєв намагається домогтися умовно-дострокового звільнення. В даний час його скарга на відмови в УДО надійшла до Верховного суду РФ.

Мосміськсуд спочатку відмовлявся розглядати справу в порядку нагляду, але голова Верховного суду В'ячеслав Лебедєв розпорядився зайнятися скаргою Ходорковського і Лебедєва. У Московському міському суді підкреслили, що зміна терміну покарання пов'язана з лібералізацією законодавства.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214