Кабінет Міністрів посилив вимоги до порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб, який почне застосовуватися в Україні з 1 січня 2013 року. Зміни в відповідну урядову постанову були внесені 19 грудня 2012 на засіданні уряду, повідомляє прес-служба Міністерства юстиції.

Зміни розроблялися у зв'язку з набранням чинності нового Кримінального процесуального кодексу України, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Кабінет Міністрів зобов'язав Міністерство юстиції спільно з МВС, СБУ, Міноборони та Держприкордонслужбою розробити спільний наказ, яким затвердити інструкцію щодо виконання вимог цього порядку.

Спрощені процедури підтвердження повноважень адвоката для надання їм затриманій особі безкоштовної вторинної правової допомоги. Розмежовані повноваження посадових осіб, що здійснили затримання, з повноваженнями посадових осіб, відповідальних за перебування затриманих.

Посилена система контролю за виконанням посадовими особами своїх обов'язків з інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб, а також адвокатами - щодо своєчасного реагування на такі випадки. Так, зокрема, щокварталу будуть аналізуватися дані про кількість переданих та зареєстрованих повідомлень про випадки затримання осіб, а також щодо випадків неприбуття чи несвоєчасного прибуття адвокатів.

Передбачається, що прийняття запропонованих змін сприятиме формуванню в Україні дієвої системи безоплатної правової допомоги, належної реалізації Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині, що стосується інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб.

Як відомо, з 1 січня 2013 року міліція та інші органи, уповноважені здійснювати адміністративне затримання, затримання згідно з дорученнями правоохоронних органів або затримання органами дізнання та досудового слідства будуть зобов'язані негайно повідомляти про затримання особи в центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це було визначено постановою Кабінету Міністрів від 28 грудня 2011 № 1363 «Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб», яке було прийнято на виконання Закону «Про безоплатну правову допомогу».

Так, після фактичного затримання особи посадова особа, яка здійснила затримання, буде зобов'язана негайно повідомити відомості про затриманого за допомогою телефонного, факсимільного зв'язку, електронної пошти або через спеціальні інформаційно-комунікаційні системи відповідному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Уповноважена посадова особа центру з надання допомоги буде зобов'язана негайно повідомити призначеному адвокатові реквізити виданої довіреності, на підставі якої таким адвокатом буде видаватися ордер, з яким він приїжджає до затриманої особи.

Вторинна правова допомога є видом державної гарантії, яка полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя. В безоплатну вторинну правову допомогу входять такі види правових послуг, як: захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безкоштовну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.

Нагадаємо, 13 квітня 2012 Верховна Рада прийняла Кримінальний процесуальний кодекс України.

14 травня Президент України Віктор Янукович підписав Кримінальний процесуальний кодекс.

Документ був опублікований 19 травня в газеті «Голос України» (№ 90-91 від 19 травня 2012 р.). Кодекс набув чинності через 6 місяців з дня його опублікування, тобто 19 листопада.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

264