Цього року Україні вдалося зберегти стабільну епізоотичну ситуацію. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, повідомив сьогодні під час прес-конференції голова Державної ветеринарної та фітосанітарної служби Володимир Горжеєв.

«Цього року Україні вдалося зберегти стабільну епізоотичну ситуацію... В першу чергу я хотів би відмітити таку хворобу як туберкульоз. Ще 15-20 років тому на території України була величезна кількість неблагополучних щодо туберкульозу господарств... На сьогоднішній день залишилося тільки одне - в Кіровоградській області», - зазначив він.

Також, за словами Горжеєва, покращилася ситуація з лейкозом великої рогатої худоби.

«На сьогоднішній день у нас офіційно залишилося тільки чотири неблагополучні пункти щодо лейкозу - два в Рівненській і по одному в Донецькій і Харківській областях», - заявив він.

Основним завданням України сьогодні, за словами Горжеєва, є недопущення занесення на свою територію таких особливо небезпечних хвороб тварин як ящур, високопатогенний грип птиці, чума дрібних жуйних, хвороба Ньюкасла, класична чума свиней, блютанг, Шмалленберг і особливо африканська чума свиней, випадки зараження якої продовжують фіксувати в Росії останні п'ять років.

«Ми готові до цього... я не можу сказати, що не буде занесений збудник у найближчі місяці або роки. Такі випадки можуть бути, але тут головне, як оперативно буде поставлений діагноз і як спрацює уряд і державна ветеринарна служба», - зазначив Горжеєв. Він також повідомив, що у випадку з Запорізькою областю, який був зафіксований у листопаді цього року, з моменту звернення за підозрою на захворювання і до моменту, коли всі заражені свині були знищені, спалені і закопані в траншеї, пройшло не більше 16 годин.

Всього в цьому році Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України було проведено 211,9 млн експертиз, зупинено роботу 564 підприємств. При цьому не допущено до реалізації 1582,6 тонн небезпечної сировини та готових харчових продуктів, з яких 459,6 тис. тонн знешкоджено, 11233 тис. тонн утилізовано.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

407